"Žena - žrtva rata"
0

Odbrana Lukića uvreda za preživjele žrtve

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
"Svjedoci odbrane višegradskih dželata Milana i Sredoja Lukića i njihovih advokata preživjele žrtve, svjedoci, očevici i porodice ubijenih svakodnevno gledaju njihove laži", rečeno je danas u saopćenju Udruženja "Žena - žrtva rata" Sarajevo.

Neprofesionalno, nekorektno ponašanje odbrane Lukića prema preživjelim žrtvama dodatno pogoršava pakao preživjelim.

Idući od tačke do tačke optužnice, advokat u predmetu Milana Lukića Alarid je naveo da u oba slučaja "živih lomača" u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac - u kojima je spaljeno ukupno 140 ljudi, da nema "materijalnih dokaza" jer kako je rekao, nisu pronađeni leševi svih žrtava.

Dalje iz Udruženja podsjećaju na posebno teške uvrede na preživjelu žrtvu Zehru Turjačanin ističući da se sama zapalila u nezgodi s kućnim aparatom.

Stotine svjedoka očevidaca prigradskog naselja Kosovo Polje, općina Višegrad, mogu potvrditi, a neki su i potvrdili da je 13. juna 1992., u naselju Kosovo Polje iz kruga "Pilane", vlasništvo pokojnog Stanka Pecikoze, došao Milan Lukić i odveo šest radnika Bošnjaka. Nakon povratka ispričali su nam da su u kamionu "tamić" vidjeli još šest Bošnjaka civila zarobljenih.

Udruženje posjeduje i evidenciju svih živih zapaljenih u Pionirskoj ulici u Višegradu.

"Oštro osuđujemo odbranu zloglasnih Milana i Sredoja Lukića koji spaljivanje živih Bošnjaka u ul. Pionirska u Višegradu nazivaju "kao da su neki tinejdžeri pili, djeca ložila vatru itd. Pitamo se da li u njima ima išta ljudsko ili se i odbrana pretvorila u zvijeri, neljude i monstrume kao što su Lukići", stoji u saopćenju.

Udruženje je pozvalo Sudsko vijeće, Tužilaštvo BiH i odbranu Lukića da izađu na mjesto događaja i dokazuju pravdu i istinu.

"Nadali smo se da će se odbrana dželata Lukića obradovati, ako se može tako reći, kostima ili bilo kakvim ostacima zapaljenih civila kako bi ih srodnici mogli dostojanstveno ukopati, a preživjelim žrtvama reći: Isplati se boriti za pravdu. Najgore je gledati i slušati kada ratni zločinci svjedoče ratnim zločincima", kaže se na kraju saopćenja.