{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbrana kao dokaz uložila ratna priznanja Nihada Bojadžića

F
21.7.2014. u 13:26
0
6
Odbrana kao dokaz uložila ratna priznanja Nihada Bojadžića
0
Odbrana kao dokaz uložila ratna priznanja Nihada Bojadžića
Na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic), odbrana Nihada Bojadžića je kao dokaze uložila pohvale koje je optuženi dobio u ratnom i poslijeratnom periodu.
U nizu takvih dokaza je pohvala Četvrtog korpusa Armije BiH (ABiH) iz 1994. godine Četvrtom izviđačko-diverzantskom bataljonu, kojim je komandovao Bojadžić.

Do 1994. godine Bojadžić je bio zamjenik komandanta Specijalnog odreda “Zulfikar” ABiH. Odred je 1994. godine prešao u Četvrti korpus, a naziv mu je promijenjen u Četvrti izviđačko-diverzantski bataljon.

Odbrana je pokazala i pohvale koje je Bojadžić dobio nakon rata, dok je obavljao dužnosti u Vojsci Federacije BiH, a kasnije u Oružanim snagama BiH. Prema odbrani, pohvale su relevantne za utvrđivanje karaktera optuženog.

Zajedno s Bojadžićem, za zločine u Trusini počinjene 16. aprila 1993. sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, bivšim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica” ABiH.

Po optužnici, u napadu ABiH na Trusinu ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali. Novi materijalni dokazi bit će uloženi na ročištu zakazanom za 25. juli, javlja BIRN-Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: