Završne riječi
124

Odbrana Dragana Vikića: Komandant je kažnjavao i za najmanje prestupe, to je profesionalna jedinica

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Odbrana komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Dragana Vikića je na današnjem ročištu dala svoju završnu riječ. Advokatica Adna Dobojlić je kazala kako očekuje oslobađajuću presudu.

Ona je u završnim riječima naglasila da nije utvrđena nikakva efektivna kontrola Vikića, niti naređivanje osobama koje se u optužnici pominju kao osobe koje su maltretirale ratne zarobljenike.

"Komandant Vikić nije imao nadređenost ni nad kim o kome se govori u optužnici, niti nad Davorom Matićem, Mišom Žmirom, Jukinim pripadnicima ili Jukom, niti Nedžadom Herendom. To smo vrlo jasno obrazložili", rekla je Dobojlić.

Jedan dio optužnice tereti Vikića da je uklonio tijela zarobljenih vojnika VRS, koji su prebačeni u Dom policije, gdje je tada bila smještena Vikićeva specijalna jedinica.

"On nije naredio uklanjanje tijela, nego je čak naložio da se povuku njegovi pripadnici da se ne bi diralo mjesto događaja, da bi se mogao obaviti uviđaj... To je bila elitna jedinica, profesionalci koji su časno radili svoj posao. Komandant je kažnjavao i najmanje prijestupe osoba u toj jedinici", navela je ona u završnim riječima i novinarima nakon završenog ročišta.

Poručila je i da završne riječi nije koncipirala na svom viđenju slučaja, nego na argumentovanim dokazima, a da su pak svjedočenja Tužilaštva vrlo upitna.

"Obrazložila sam dokaze koje je Tužilaštvo ulagalo kada je istragu vodio strani tužilac, skoro 70 posto tih iskaza je nezakonito i data su pod prisilom na svjedoke. Smatram te iskaze nezakonitim, a na tim iskazima su se bazirala daljnja ispitivanja postupajuće tužiteljice. Tužilaštvo je moralo da provede istragu o svjedocima koji su davali lažne iskaze i da utvrde i raščiste sve kontradiktornosti", zaključak je advokatice Dobojlić.

Na narednim ročištima završne riječi će dati odbrane optuženih Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića. Očekuje se da bi konačna presuda mogla biti u narednih mjesec dana.