BiH
0

Odbrana Dominika Ilijaševića Come zatražila da se oslobodi optužbi za ratne zločine

FENA
Zenica
Zenica
Vođa advokatskog tima koji zastupa Dominika Ilijaševića Comu, advokat Fahrija Karkin, danas je pred sudskim vijećem Kantonalnog suda u Zenici kojim je predsjedavao sudija Enes Malićbegović pročitao tek dio završnih riječi Ilijaševićeve odbrane.

Ilijašević je osumnjičen da je od 12. juna do 24.oktobra1993. godine u vrijeme sukoba HVO-a i Armije RBiH na području naselja Stupni Do i općina Vareš i Kiseljak izvršio krivično djelo ratnog zločina nad stanovništvom.

Advokati osumnjičenog Ilijaševića, Karkin i Davor Šilić odmah na startu svog obraćanja sudu predložili su da se Dominik Ilijašević Como, pripadnik specijalne jedinice «Maturice» iz sastava brigade HVO-a «Josip ban Jelačić» iz Kiseljaka, oslobodi optužbi «usljed nepostojanja čvrstih dokaza da je počinio bilo kakvu diskriminaciju koja mu se po optužnici stavlja na teret».

Karkin je ponovio raniji stav, kako je Ilijašević žrtva montiranog procesa od bivšeg AID-a.

Iako je sudija Malićbegović ranije najavio da bi presuda Ilijaševiću mogla biti izrečena do kraja ove sedmice, na zahtjev odbrane koja je navela da joj za analizu dokaza optužbe i analizu dokaza odbrane treba još sedam do osam sati čitanja, sudija Malićbegović, pristao je da se 9. i 10. maja nastavi završno izlaganje odbrane.

Prema riječima sudije Enesa Malićbegovića, presuda Dominiku Ilijaševiću Comi trebala bi biti izrečena najkasnije do sredine maja.