"Nema organizacije"
289

Odbrana Amira Zukića i drugih: Optužnica se temelji na indicijama, ne postoje dokazi

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Advokat optuženog generalnog sekretara SDA Amira Zukića Ahmed Žilić kazao je nakon ročišta o izjašnjavanju o krivici kako njegov klijent ne poznaje trojicu ljudi s kojima je navodno osnovao grupu radi činjenja krivičnih djela. Istakao je da se radi o indicijama.

"Optužnica nema čvrste dokaze. Ne postoji nijedan dokaz u sudskom spisu iz kojeg proizlazi da je Zukić tražio ili da mu je neko dao bilo kakvu korist", rekao je Žilić.

Zukićev advokat navodi kako je Tužilaštvo kao dokaz za provođenje predložilo na stotine presretnutih razgovora i SMS poruka, a da se niti iz jedne poruke i presretnutog razgovora ne vidi da je Amir Zukić uradio bilo šta od onoga što mu se stavlja na teret.

Istakao je i kako je tokom pretresa stana porodice Zukić u Sarajevu, postupajući po naredbi Tužilaštva, ovlašteni inspektor MUP KS koji je rukovodio akcijom upotrijebio fizičku silu protiv njega, te da su grubo ugrožena Zukićeva prava na odbranu i komunikaciju sa njegovim slobodno izabranim advokatom.

"Protivno zakonu, inspektori MUP KS su prije pretresanja stana u poslijepodnevnim satima 17. februara, ispitivali maloljetnu djecu Amira Zukića bez prisustva ili obavijesti jednog od roditelja. Tužilaštvo je u skladu sa zakonima i propisima o imunitetu, bilo obavezno da prije prve istražne radnje pribavi odobrenje od nadležnog Općinskog suda u Sarajevu, a što nikada nije učinjeno, čime je na štetu vladavine prava, ne samo Zukića, počinjen neotklonjiv tužilački propust što ima za posljedicu da su nezakonite sve istražne radnje i iste nikada ne mogu konvalidirati", rekao je advokat.

Kada je u pitanju krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja, Žilić ističe kako je ono pronađeno u staroj porodičnoj kući, u kojoj Zukić ne živi i koju ne koristi više od 25 godina, te da pištolj pripada njegovom ocu.

"Zbog čega u čitavoj pritvorskoj jedinici KPZ Zenica Amir Zukić ima najteži 'drakonski' pritvorski status. Samo njemu nije dozvoljena bilo kakva komunikacija sa djecom i suprugom, niti telefonski, niti posjetom. Poštivanje ljudskih prava i vladavina prava ne mogu se graditi revolucionarno - etatističkim mjerama preko instrumentalizirane policije i pravosuđa, na način da se tako provode političke čistke", naglasio je Žilić.

Rifat Konjić, advokat Mirsada Kukića kojeg se tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, kazao je kako u radnjama njegovog klijenta nema obilježja krivičnog djela.

"Njemu se na teret stavljaju dvije riječi 'ma ja', pa vi koliko vas ima tu možete napisati neko lingvističko tumačenje te dvije riječi, šta to znači i ako vam nije problem poslati i meni pa da i ja naučim. Mirsad Kukić je ovdje tek da čorba bude gušća s njegovim imenom", rekao je Konjić.

Advokat Asima Sarajlića poručio je kako će odbranu temeljiti na istini, jer Tužilaštvo KS nema nikakve dokaze.

"Tužilac treba dokazati teze za koje smatramo da su apsolutno neprihvatljive. Nije tačno da su se udruživali radi činjenja krivičnih djela", rekao je Fahrudin Ibrišimović.

Podsjetimo, na današnjem ročištu u Općinskom sudu Sarajevo, Amir Zukić i ostali optuženi izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.