Osumnjičeni za terorizam
63

Odbrana Adnana Ćatića tvrdi da je u Siriji bio bibliotekar, Tužilaštvo sumnja da je tamo i ranjen

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U Sudu Bosne i Hercegovine je danas održano ročište Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za ratovanje u Siriji i pridruživanje terorističkim grupama, s obzirom na to da je Tužilaštvo BiH tražilo određivanje pritvora.

Kako su naveli na ročištu pred Sudom BiH, pritvor je zatražen zbog bojazni da osumnjičeni Ćatić može pobjeći, utjecati na svjedoke ili ponoviti krivično djelo.

"Razlozi su dug boravak van Bosne i Hercegovine i informacije koje ukazuju da se borio u redovima terorističkih grupa u Siriji", rečeno je na ročištu.

Odbrana je umjesto pritvora predložila mjere zabrane napuštanja mjesta boravka i policijske kontrole dva puta dnevno.

Gdje je bio Ćatić i šta je radio?

Tužilac Dubravko Čampara je rekao da je osumnjičeni Ćatić prije odlaska u Siriju boravio u Gornjoj Maoči odakle su brojni bh. državljani odlazili u Siriju. Također tvrdi da je on do 2013. godine ratovao na strani tzv. Islamske države te da je iskusan i dobro konektovan.

Ćatićeva odbrana pak tvrdi da je Ćatić na teritoriji "Islamske države" radio u školi, kao bibliotekar i u fotokopirnici te da se nije borio.

"On je radio u osnovnoj školi koju su osnovali Pakistanci s britanskim državljanstvima. Vratio se u BiH redovnim letom, uredno kupio kartu", rekao je branitelj osumnjičenog Senad Dupovac.

Na pitanje novinara nije mogao precizirati u kojem gradu je Ćatić radio, tvrdeći da je riječ o školi koju je osnovala organizacija IKRA i da bi to mogao pronaći u dokumentima.

Ćatić je Siriju napustio 2021., a do petka, 17. novembra je boravio u Turskoj. Odbrana tvrdi da se on vratio u BiH jer više nije mogao boraviti u Turskoj, a ne zato što nije htio.

Odbrana pak kaže da bi turske vlasti odavno ga pritvorile da su imale informacije da je opasan, a ne bi ga pustili da uđe u avion i putuje.

Tokom ročišta, Ćatić se prilično primjereno ponašao, poštovao je sud, a u jednom trenutku se i obratio sutkinji zamolivši za pomoć "da ispravi greške", misleći na odlazak u Siriju.

Čampara je čak kazao kako imaju neprovjerene informacije da je Ćatić ranjen u Siriji, ali navodi da će to vještačenjem utvrditi medicinski tim.

Osumnjičeni se tereti da je u dobi od oko 25 godina, pristupio strukturama "Islamske države", te je na području Bliskog Istoka proveo oko deset godina i jedan je od osumnjičenih s najdužim boravkom na navedenom području, navode iz Tužilaštva BiH.