BiH
17

Odbornici iz Srebrenice o Glavnom odboru SDA: Pojedinci u stranci su vam važniji od žrtava genocida

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Glavni odbor Stranke demokratske akcije nagradio je juče najodgovornije krivce unutra SDA za gubitak načelničke pozicije i bošnjačke većine u Srebrenici, a kaznio ljude koji su dobili povjerenje građana na izborima, smatra pet članova novoformiranog Kluba SDA-SBiH u Skupštini Opštine Srebrenica .

"Poruka je jasna: pojedinci i njihovi interesi su SDA preči od povratnika i žrtava genocida, a podobnost bitnija je od rada i njegovih rezultata. Štaviše, čini nam se da je SDA sasvim otvoreno počela sprovoditi političke ciljeve pojedinaca koji već odavno nastoje da potpuno eliminišu bilo kakav uticaj Srebreničana u javnom životu", navodi se u saopćenju za medije.

Dodaju i da su frapirani izjavom predsjednika GO SDA BiH Halida Genjca da u Srebrenici ne postoji problem.

"Kao predsjednik Glavnog izbornog štaba bili ste direktno uključeni u izborni proces u Srebrenici. Nažalost tada ste dobijali lažne i netačne informacije o stanju na terenu, i svojom izjavom dokazujete da i danas nemate tačne informacije o stanju unutar SDA Srebrenice, ali i općenito o stanju Bošnjaka u Srebrenici. Možda Vama gospodine Genjac Srebrenica jeste lokalno pitanje, ali nama nije. Srebrenica je planetarno pitanje i opstanak Bošnjaka u njoj ovisi najviše od zvanične bošnjačke politike iz Sarajeva", dodaju.

Podsjeća SDA, ali i javnost da je Predsjedništvo SDA zbog problema u SDA Srebrenice formiralo radnu grupu za Srebrenicu koju su činili najugledniji ljudi SDA, ali da nisu uspjeli da riješe probleme.

"Kako je onda moguće da to rješava OO SDA Srebrenice. Žalosno je što jučer niko nije pomenuo inicijativu da OO SDA Srebrenica dobije poseban status unutar same SDA, i time bar pokaže da Srebrenica ima posebnu pažnju", pitaju odbornici.

Od samog početka željeli smo biti dio rješenja, nažalost nismo imali podršku predsjednik OO SDA Srebrenica, u prilog tome ide činjenica da nakon dva i pol mjeseca nikada nismo obavili razgovor sa predsjednikom, kažu oni.

"Skoro pa nevjerovatno djeluje nam zaključak da Stranka podržava Hamdiju Fejzića, čovjeka koji je pogazio sve njene dosadašnje preporuke i smjernice. Prvo je pokušavao suspendovati Sadika Ahmetovića i Aliju Tabakovića, što je Radna grupa proglasila nelegalnim, pa je samovoljno ušao u vlast bez da postigne dogovor sa pet odbornika koalicije SDA-SBiH. Pitamo se kako je Fejzić mogao dopustiti da mu sastav većine diktiraju srpske stranke, ali i SDP, koji ne želi petorku u koaliciji. Sramotno je što je SDA, iz ne tako davno najjače stranke u Skupštini opštine Srebrenica, spala na privjesak SNSD-u i SDP-u, a sramotno je i da su Fejzićeve spletke dovele do toga da Bošnjake reprezentuju penzioneri čije porodice žive u Tuzli i Vogošći, dok mladi povratnici koji su dobili povjerenje naroda ostaju van većine", stava su odbornici.

Dodaju da oni i dalje ostaju pri stavovima da pitanje problema Srebrenice ne može biti riješeno na lokalnom nivou, te očekuju da će se sam vrh stranke uključiti u rješavanje pitanja bošnjačkog opstanke u Srebrenici.

Potpisnici saopćenja: su Alija Tabaković, Begija Smajić, Nedib Smajić, Almir Muminović i Almir Dudić.