Pokušaj spasa
143

Odbor za očuvanje bužimske SDA: Stranci prijeti fijasko na narednim izborima

Klix.ba
SDA Bužim
SDA Bužim
Povodom posljednjih dešavanja u redovima, kako je navedeno, urušene i obezglavljene OO SDA Bužim, reakciju javnosti je uputio Odbor za očuvanje bužimske SDA.

Iz Odbora su naveli da izražavaju duboko žaljenje što se nastavio proces rušenja nekad najjače i najorganiziranije općinske organizacije stranke na području Krajine, čime su, kako su kazali, samo potvrđeni raniji navodi da se "stranka ne može graditi sa onima koji nemaju SDA u srcu, koji žive u Bihaću i kojima su lični interesi ispred svega".

"Iznuđeno i bezidejno Povjereništvo na čelu sa nezavisnim vijećnikom Admirom Begovićem nije uspjelo u ostavljenom roku od dva mjeseca obezbijediti bar po jednog stranačkog povjerenika u mjesnim ograncima SDA, čime je jasno potvrdilo svoj autoritet u članstvu SDA, nastavilo je sa ucjenama i smjenama političkih neistomišljenika", istakli su iz Odbora.

Napomenuli su da su o svim naporima i pokušajima očuvanja jedinstva stranke svakodnevno obavještavali Predsjedništvo SDA, rukovodstvo KO SDA USK i mnoge istaknute funkcionere stranke, ali da nije bilo valjanih reakcija u cilju očuvanja bužimske SDA.

Stoga su naveli da će u cilju posljednjeg pokušaja spašavanja stranke u Bužimu Odbor do 15. januara održati sjednicu u proširenom sastavu, uz konsultacije sa članstvom SDA, te donijeti jedan od dva moguća zaključka.

"Prvi, Odbor za očuvanje SDA treba prestati sa radom i postojanjem jer je SDA vraćena članovima Stranke kojima i pripada, uz hitno provođenje unutarstranačkih izbora i nastavak rada na jačanju redova SDA. Drugim zaključkom bi sa žaljenjem konstatirali da Odbor nema potrebe da kao takav postoji jer nažalost nije ispunio svoju ulogu očuvanja SDA i ukazivanja na lošu politiku prema bužimskoj SDA, te bi kao takav bio raspušten 15. januara 2018. godine, čime bi rukovodstvo KO SDA USK preuzelo punu odgovornost za izborni fijasko bužimske SDA", istakli su iz Odbora.

Za kraj su kazali kako vjeruju da će rukovodstvo stranke na višim nivoima u narednih 10 dana ispraviti, kako su naveli, nepravdu prema članovima SDA, te u narednim danima donijeti odluku koja će imati samo jedan cilj – očuvanje bužimske SDA.