Srebrenica
0

Odbor za obilježavanje genocida održao sjednicu

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Organizacioni odbor za obilježavanje 16. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN" Srebrenica i ukop identificiranih žrtava iz jula 1995. godine u prostorijama MC Potočari održao je sjednicu na kojoj je jednoglasno usvojen izvještaj o realiziranim aktivnostima između dvije sjednice Organizacionog odbora.

Formirani su pododbori za logističku podršku i realizaciju, sigurnost, informiranje i medijsko predstavljanje, vjerska pitanja, za naučnu, kulturnu i izdavačku djelatnost, za protokol i VIP, "Marš mira", za materijalnu i finansijsku podršku, za organizaciju dolaska porodica i građana na dženazu.

Raspisan je tender da bi se izabrali najpovoljniji prijevoznici za prijevoz učesnika dženaze, a bilo je govora i o otvaranju putnih pravaca iz pravaca Sarajevo - Milići - Z. Jadar - Srebrenica kao i otvaranje putnog pravaca Drinjača - Bratunac.

Za sigurnost su poduzete sve mjere da spomenuti događaj prođe u najboljem redu. Generalni medijski pokrovitelj je državna televizija BHRT s tim što će, kako je rekao ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, sve medijske kuće moći besplatno preuzeti signal.

U Memorijalnom centru Potočari 11. jula bit će ukopano oko 600 posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana, a u 11 sati počinje zvanična komemoracija.