Odluka u subotu
13

Odbor SDP-a Tuzla odgodio sjednicu, o formiranju vlasti s PDA odlučuje glavni odbor stranke

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona, na kojoj je trebao biti razmatran prijedlog Pokreta demokrtske akcije (PDA) o formiranju vlasti, večeras neće biti održana u Tuzli, kako je prvobitno planirano.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, sjednica Kantonalnog odbora u Tuzli je odgođena jer će Glavni odbor SDP-a u subotu održati sjednicu u Jablanici na kojoj će se razmatrati aktuelna politička situacija u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH.

Tokom sjednice će, kako saznajemo, poseban akcent biti na prijedlogu PDA-a koji želi biti dio programske Vlade Tuzlanskog kantona.

Nešto ranije Glavni odbor SDP-a je donio odluku da se u formiranje vlasti ne ide sa Strankom demokratske akcije (SDA), dok je kantonalni odbor uz to donio odluku da se u TK ne ide u priču s PDA.

Nakon neuspjelog pokušaja formiranja vlasti s takozvanim građanskim blokom, u Tuzlanskom kantonu je pokrenuta priča o programskoj Vladi TK. Ovo je zamišljeno na način da SDP i Naša stranka prikupe potrebnu većinu u Supštini TK s potpisima zastupnika iz svih političkih stranaka.

Nakon što su prikupljeni potpisi SDP-a, Naše stranke, Saveza za bolju budućnost (SBB) i Četiri zastupika PDA, iz ove stranke su naprasno promijenili odluku te došli s prijedlogom da žele u cijelosti participirati u izvršnoj vlasti.

Ovakav prijedlog nisu prihvatili iz Naše stranke iz koje su nakon zasjedanja ponovili svoj raniji stav da s PDA ne žele biti dio Vlade TK.

SDP se sada nalazi na raskrsnici - da li će biti dio vlasti ili opozicija u Tuzlanskom kantonu. Tačan smjer djelovanja pobjedničke partije u ovom kantonu na općim izborima bit će poznat u subotu nakon sastanka glavnog odbora stranke u Jablanici.