Pokazali inkluzivnost
75

Odbor Povorke ponosa: Bh. društvo svakodnevno treba da polaže test tolerancije

L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Prva Bh. povorka ponosa održana je prije tačno mjesec u glavnom gradu BiH, a Dajana Bakić iz organizacionog odbora ovog događaja kaže kako još uvijek procesuira emocije nakon ovako velikog historijskog događaja.

Povorka je okupila više od 3.000 ljudi. Među nasmijanim licima koja traže svoja prava šetale su i javne i političke ličnosti iz cijelog regiona, a cijeli događaj protekao je bez ijednog incidenta.

"Presretna sam i ponosna da sam bila njegov dio. Bh. povorka ponosa je aktivistički događaj koji je razvijan na vrijednostima solidarnosti, antifašizma, ravnopravnosti, slobode i bilo mi je važno svjedočiti da smo 8. septembra stvorile/i prostor koji ih beskompromisno živi", započela je priču naša sagovornica.

Velika podrška stigla je i od brojnih ambasadora (Foto: I. Š./Klix.ba)
Velika podrška stigla je i od brojnih ambasadora (Foto: I. Š./Klix.ba)

Dodaje kako nikada nije postojala sumnja da u BiH živi većina onih koji dijele njihove vrijednosti i koji žele živjeti u društvu bez diskriminacije i nasilja, ali je broj prisutnih svakako bio veći nego što je očekivano. To je, kako kaže, rezultat dugogodišnjeg rada i borbe LGBTI aktivista i aktivistica, njihovih saveznika i saveznica, koji je za svaku pohvalu i ponos.

"Već smo počeli organizaciju događaja za narednu godinu. Jer, još uvijek imamo razloge za okupljanje u javnom prostoru i protest. Otkako je najavljena prva Bh. povorka ponosa, vidljivijim je učinila sve probleme i potrebe LGBTIQ osoba, ali i svih drugih diskriminisanih u bh. društvu i to nas obavezuje na kontinuiranu borbu. Vjerujem da će do naredne godine pokret rasti i da ćemo zbog rezultata ovogodišnje povorke imati i razloge za slavlje", optimistična je Bakić.

U svakom slučaju, povorka ostaje ohrabrenje i dokaz da ovo društvo može bolje, smatra Bakić. Ne samo za one koji su šetali, već i za one koji to nisu smjeli.

"Naše poruke su bile jasne: ne želimo živjeti u svoja četiri zida i biti nevidljive/i, diskriminisane/i i trpjeti nasilje kada izađemo u javni prostor. Zato smo u solidarnosti izašle/i za ljubav, slobodu, ravnopravnost i to je bilo vidljivo u reakcijama ljudi s kojima smo razgovarale/i. Mnoge je povorka motivirala da se 'autuju' roditeljima i svom okruženju, mnoge/i su dobile/i (neočekivanu) podršku, proizvela je neophodne diskusije o LGBTI pravima, problemima i potrebama u privatnom i javnom prostoru, mnoge ohrabrila da izađu sljedeće godine ili se uključe aktivno u borbu koju mi hrabro nastavljamo", ističe.

Smatra da je BiH pokazala mnogo više od same tolerancije, čemu svakako treba težiti.

Povorci su prisustvovale mnoge javne ličnosti iz regiona (Foto: I. Š./Klix.ba)
Povorci su prisustvovale mnoge javne ličnosti iz regiona (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Povorka ponosa dokazala je svoju inkluzivnost i pokazala koliko je borba svih nas u BiH ista, ali je prvenstveno za cilj imala da svima nama, lezbijkama, gej muškarcima, biseksualnim, transrodnim, interspolnim i queer osobama pokaže da mi možemo i zaslužujemo više i bolje od ove države", kaže.

Dodaje kako svakako treba biti svjestan činjenice da slika koju smo imali priliku vidjeti 8. septembra nije svakodnevnica u Sarajevu.

"Bh. drušvo svakodnevno treba da polaže test tolerancije, da ne vrši nasilje nad LGBTIQ osobama i da bude otvoreno ka inkluzivnosti svojih LGBTIQ građana/ki u sve sfere života", konstatovala je Bakić.

Bakić naposljetku pitamo da li je bilo reakcija nadležnih u smislu rada na inicijativama za promjenu zakona koji se tiču prava LGBTIQ osoba u BiH.

"Nakon povorke nije bilo zvaničnih i formalnih inicijativa institucija za promjene zakona. Ali, od ranije su napravljeni značajni pomaci kada je riječ o tome i postoje neke inicijative i politika na različitim nivoima vlasti u BiH koje idu u smjeru unapređenja prava LGBTI osoba, ali su implementacija i razvoj spori ili nepostojeći. Tome ne doprinosi decentralizovan bh. politički sistem pa je u mnogim sredinama pristup uslugama za LGBTI osobe bolno iskustvo", kaže nam.

Na koncu zaključuje kako je upravo zato važna Bh. povorka ponosa, jer u javni prostor stavlja probleme i potrebe LGBTIQ zajednice i kroz protest kao političku borbu stavlja zahtjeve pred donositeljice i donosioce odluka koji imaju odgovornost da rade i u tom procesu imaju jednak tretman prema svim građanima i građankama bez obzira na različitost.