BiH
0

Odbor NSRS-a utvrdio odgovore Ustavnom sudu u vezi s referendumom

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) danas je utvrdio odgovore Ustavnom sudu RS-a, koji se odnose na zahtjeve Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda o povredi vitalnog nacionalnog interesa kada je riječ o rezultatima referenduma u RS-u, provedenog u septembru prošle godine.

Iz Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a najavili su 3. aprila da će u roku od 30 dana odlučiti da li je odlukama Narodne skupštine RS-a o konstatiranju rezultata referenduma u RS-u o 9. januaru, kao "danu RS", koji je osporio Ustavni sud BiH, povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Odbor za ustavna pitanja, kojim je predsjedavao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, odgovor parlamenta za Ustavni sud RS-a je utvrdio s osam glasova "za" i jednim "uzdržanim".

Taj rezultat bio je i kada je u pitanju Zakon o osnovnom obrazovanju u RS-u.

Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a stavio je veto na više odluka parlamenta RS-a o konstatovanju rezultata provedenog referenduma u RS-u u septembru prošle godine, a konačnu riječ dat će Ustavni sud RS-a. Odbor za ustavna pitanja utvrdio je danas i odgovor Ustavnom sudu RS-a i kada je riječ o inicijativi Kluba poslanika SDS-a za ocjenu ustavnosti usvajanja budžeta RS-a za 2017. godinu. Odbor je odgovor utvrdio s pet glasova "za" i četiri "protiv".