Obrazložili odluku
1

Odbor NSRS-a utvrdio da Zakonom o ćirilici nije povrijeđen nacionalni interes Bošnjaka i Hrvata

SRNA
NSRS (Foto: E. M./Klix.ba)
NSRS (Foto: E. M./Klix.ba)
Odbor za ustavna pitanja NSRS utvrdio je da Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je danas odgovor Ustavnom sudu Republike Srpske na navode iz zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, koji su podnijeli klubovi delegata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda.

Odbor je istakao da Zakon ima za cilj da sistemski uredi zaštitu, očuvanje i način korištenja jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Ovaj zakon ima za cilj da, kako je navedeno, definiše jezik srpskog naroda i ćirilično pismo kao kulturno dobro od izuzetnog značaja kao nematerijalno kulturno nasljeđe srpskog naroda kao konstitutivnog naroda u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Ustavni osnov za donošenje predmetnog zakona sadržan je u, kako je istaknuto, Amandmanu na član 68. Ustava Republike Srpske.

Sjednicom Odbora za ustavna pitanja predsjedavao je predsjednik Odbora i Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović (Demos).