Rješenje suda u Bihaću
47

Odblokiran krajiški Zavod zdravstvenog osiguranja

Piše: M. D.
Blokada rada Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Unsko-sanskog kantona (USK) okončana je definitivno danas nakon što je Kantonalni sud u Bihaću prihvatio žalbu ZZO USK , zbog onemogućavanja upisa u sudski registar Sanela Bajramovića , kao odgovorne osobe ove ustanove.

Sudsko vijeće je svojim rješenjem od 22. aprila preinačilo prvostepeno rješenje Općinskog suda u Bihaću i odredilo da se Bajramović upiše u sudski registar kao ovlašteno lice za zastupanje ZZO USK u unutrašnjem prometu od datuma prijave za registraciju 26.februara 2019.godine.

Tročlano sudsko vijeće zaključilo je da je prvostepeni sudija na utvrđene činjenice pogrešno primijenio materijalno pravo te u obrazloženju navelo kako je ZZO USK osnovan na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH kao lex specialis a ovaj je zakon donesen nakon Zakona o ustanovama koji je opći zakon koji se odnosi na sve ustanove.

Na taj način potvrđeno je da ZZO USK nije javna ustanova, nego upravna organizacija osnovana prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH pa stoga Bajramović može biti imenovan na ovu poziciju iako nije uposlenik Zavoda.

Kao što je poznato Vlada USK je nakon prijevremenog razrješenja direktora ZZO USK Almina Handanagića (SDA) u novembru prošle godine za v. d. direktora imenovala Senitu Keškić, ali je ona zbog zdravstvenih problema značajan dio mandata provela na liječenju, što je predstavljalo veliki problem Zavodu iz čijeg budžeta se finansira rad svih javnih zdravstvenih ustanova na području USK. Zbog nepostojanja potpisnika dokumenata u ime ZZO USK jedno vrijeme nisu bile isplaćene plate u krajiškom zdravstvu u kojem 18. februara bio počeo štrajk ljekara i stomatologa.

Rješenjem Kantonalnog suda adaktiran je problem ovlaštenog lica u ZZO USK zbog čega je Tužilaštvo USK pokrenulo istragu, jer se na čelu Zavoda nalazilo navodno neovlašteno lice koje upravlja sa budžetom od 107 miliona KM koliko iznosi ovogodišnji Finansijski plan ZZO USK.