BiH
0

Odbijeni zaključci opozicije o kupovini poslanika u RS-u

FENA
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Iako je opozicija u RS-u inicirala parlamentranu raspravu o navnodnoj kupovini poslanika u RS-u prilikom formiranja Vlade RS-a, večeras u Narodnoj skupštini nisu usvojeni njihovi zaključci u kojima se traži poptuna istraga o tom slučaju, već su podršku dobili stavovi vladajućih stranaka u kojima se navodi da nije bilo političke korupcije prilikom formiranja Vlade RS-a.

Poslanici vladajućih stranaka u Republici Srpskoj te opozicija predložili su dva prijedloga dijametralno suprostavljenih zaključaka nakon gotovo dvodnevne rasprave o informaciji o kupovini poslanika prilikom formiranja Vlade RS-a.

Usvojeni su zaključci vladajućih, klubova poslanika SNSD-a, SP-a i DNS-a, u kojima se navodi da cilj događaja u vezi sa spornim audiomaterijalom na kojem se govori o kupovini poslanika bio destabilizacija RS-a i rušenje njenog ustavnog poretka.

Za ove zaključke glasala su 44 poslanika, protiv je bilo 12, a suzdržano 18 poslanika.

Također, daje se puna podrška Ministarstvu unutrašnjih poslova i Specijalnom tužilaštvu RS u rasvjetljavanju svih okolnosti u vezi s, kako navode, nelegalnim prisluškivanjem i tonskim snimanjem premijerke Željke Cvijanović.

Od MUP-a RS u predloženim zaključcima zahtijevaju da se podigne nivo zaštite svih građana, a posebno nosilaca najviših funkcija RS s ciljem sprečavanja "devijantnih pojava koje mogu imati nesagledive posljedice po stabilnost i položaj RS".

Tokom večerašnjeg glasanja na kraju dvodvene rasprave nisu usvojeni zaključci klubova poslanika SDS-SRS RS, PDP-e i NDP-e u kojima se naglašavalo da je obustavljanje istrage u aferi "snimak" od Specijalnog tužilaštva RS rezultat nedostatka namjere da se utvrdi prava istina, jer nisu iscrpljene sve istražne i forenzičke mogućnosti pribavljanja dokaza radi utvrđivanja autentičnosti sadržaj audiosnimka, kao i identiteta osoba koje su izvršile neovlašteno snimanje.

Za ove zaključke je glasao 31 poslanik, protiv je bilo 35, a suzdržano osam.

U zaključcima se tražilo od Republičkog tužilaštva RS da se nastavi istraga u ovom predmetu.

"Istraga o počinjenim krivičnim djelima u vezi sa snimanjem razgovora, kao i u vezi sa sadržajem snimljenog razgovora, treba biti okončana kako bi se sudskim postupkom protiv odgovornih osoba utvrdilo da li ima krivične odgovornosti po bilo kojem osnovu", stoji u predloženim zaključcima koji nisu dobili podršku u parlamentu.

Također, tražilo se da parlament zaduži Vladu RS da pokrene proceduru ukidanja Specijalnog tužilaštva, ne samo zbog naređenja o nesprovođenju istrage u ovom slučaju, već zbog iskazanog kontinuiteta nedostatka volje da se istraže brojni slučajevi u kojima je postojala dovoljno argumentirana osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima u upravljanju i raspolaganju javnim sredstvima.

Usvajenjm zaključaka vladajućih stranaka okončano je maratonsko posebno zasjedanje Narodne skupštine o informaciji o "kupovini" narodnih poslanika prilikom izbora Vlade Republike Srpske 18. decembra prošle godine.

Ovu raspravu inicijarali su poslanici opozicije.