{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijeni zaključci opozicije o kupovini poslanika u RS-u

F
25.6.2015. u 21:13
0
5
Odbijeni zaključci opozicije o kupovini poslanika u RS-u
0
Odbijeni zaključci opozicije o kupovini poslanika u RS-u
Foto: NSRS
Iako je opozicija u RS-u inicirala parlamentranu raspravu o navnodnoj kupovini poslanika u RS-u prilikom formiranja Vlade RS-a, večeras u Narodnoj skupštini nisu usvojeni njihovi zaključci u kojima se traži poptuna istraga o tom slučaju, već su podršku dobili stavovi vladajućih stranaka u kojima se navodi da nije bilo političke korupcije prilikom formiranja Vlade RS-a.
Poslanici vladajućih stranaka u Republici Srpskoj te opozicija predložili su dva prijedloga dijametralno suprostavljenih zaključaka nakon gotovo dvodnevne rasprave o informaciji o kupovini poslanika prilikom formiranja Vlade RS-a.

Usvojeni su zaključci vladajućih, klubova poslanika SNSD-a, SP-a i DNS-a, u kojima se navodi da cilj događaja u vezi sa spornim audiomaterijalom na kojem se govori o kupovini poslanika bio destabilizacija RS-a i rušenje njenog ustavnog poretka.

Za ove zaključke glasala su 44 poslanika, protiv je bilo 12, a suzdržano 18 poslanika.

Također, daje se puna podrška Ministarstvu unutrašnjih poslova i Specijalnom tužilaštvu RS u rasvjetljavanju svih okolnosti u vezi s, kako navode, nelegalnim prisluškivanjem i tonskim snimanjem premijerke Željke Cvijanović.

Od MUP-a RS u predloženim zaključcima zahtijevaju da se podigne nivo zaštite svih građana, a posebno nosilaca najviših funkcija RS s ciljem sprečavanja "devijantnih pojava koje mogu imati nesagledive posljedice po stabilnost i položaj RS".

Tokom večerašnjeg glasanja na kraju dvodvene rasprave nisu usvojeni zaključci klubova poslanika SDS-SRS RS, PDP-e i NDP-e u kojima se naglašavalo da je obustavljanje istrage u aferi "snimak" od Specijalnog tužilaštva RS rezultat nedostatka namjere da se utvrdi prava istina, jer nisu iscrpljene sve istražne i forenzičke mogućnosti pribavljanja dokaza radi utvrđivanja autentičnosti sadržaj audiosnimka, kao i identiteta osoba koje su izvršile neovlašteno snimanje.

Za ove zaključke je glasao 31 poslanik, protiv je bilo 35, a suzdržano osam.

U zaključcima se tražilo od Republičkog tužilaštva RS da se nastavi istraga u ovom predmetu.

"Istraga o počinjenim krivičnim djelima u vezi sa snimanjem razgovora, kao i u vezi sa sadržajem snimljenog razgovora, treba biti okončana kako bi se sudskim postupkom protiv odgovornih osoba utvrdilo da li ima krivične odgovornosti po bilo kojem osnovu", stoji u predloženim zaključcima koji nisu dobili podršku u parlamentu.

Također, tražilo se da parlament zaduži Vladu RS da pokrene proceduru ukidanja Specijalnog tužilaštva, ne samo zbog naređenja o nesprovođenju istrage u ovom slučaju, već zbog iskazanog kontinuiteta nedostatka volje da se istraže brojni slučajevi u kojima je postojala dovoljno argumentirana osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima u upravljanju i raspolaganju javnim sredstvima.

Usvajenjm zaključaka vladajućih stranaka okončano je maratonsko posebno zasjedanje Narodne skupštine o informaciji o "kupovini" narodnih poslanika prilikom izbora Vlade Republike Srpske 18. decembra prošle godine.

Ovu raspravu inicijarali su poslanici opozicije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: