|

Odbijene žalbe, direktor OSA-e Osman Mehmedagić ostao bez diplome

Odbijene žalbe, direktor OSA-e Osman Mehmedagić ostao bez diplome
223
Klix.ba
27.9.2019. u 10:45
134
komentara
223

dijeljenja
Odbijene žalbe, direktor OSA-e Osman Mehmedagić ostao bez diplome Foto: H. M./Klix.ba
Ministarstvo za naučnotehološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a odbilo je žalbu Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci i potvrdilo nalaz inspekcije te poništilo diplomu direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, saznaje Srpskainfo.
Ovaj portal je ranije objavio da je Prosvjetna inspekcija RS-a utvrdila brojne propuste u diplomi Osmana Mehmedagića, zbog čega je naložila da se ta diploma poništi. Na ovu odluku Inspektorata žalio se fakultet, ali je njihova žalba odbijena.

"Ovo rješenje je konačno i protiv njega nije dopuštena žalba. Univerzitetu za poslovne studije je ostavljena mogućnost pokretanja upravnog spora pokretanjem tužbe pred nadležnim okružnim sudom", rekao je izvor blizak portalu Srpskainfo.Prema rješenju koje je donio Inspektorat Republike Srpske 5. augusta 2019. godine, rektoru Univerziteta za poslovne studije Radovanu Klincovu naređeno je da u roku od sedam dana poništi diplomu izdatu na Mehmedagićevo ime i da u Službenom glasniku RS-a ovu diplomu proglasi ništavnom.

Početkom godine Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih sigurnosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju. Sve sigurnosne agencije su dostavile te podatke, osim OSA-e.Nakon toga je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naredilo Inspektoratu RS-a da provjeri Mehmedagićevu diplomu i tada su utvrđeni brojni propusti.

Između ostalog, ispite su mu priznavali profesori koji nisu bili imenovani za to, a u skoro svim dokumentima i prijavama za ispit su uočeni brojni propusti.

Direktor OSA-e Osman Mehmedagić branio se kako je njegova diploma uredno stečena te da ova afera predstavlja pokušaj da se preko Inspektorata RS diskredituju direktor i OSA BiH.
Prijavi grešku


Komentari (134)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...