{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijene primjedbe odbrane Ratka Mladića na zatvaranje dokaznog postupka

F
23.8.2016. u 14:50
18
19
Odbijene primjedbe odbrane Ratka Mladića na zatvaranje dokaznog postupka
18
Odbijene primjedbe odbrane Ratka Mladića na zatvaranje dokaznog postupka
Foto: EPA
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je žalbu Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića u kojoj je navedeno da je dokazni postupak zatvoren bez adekvatnog obrazloženja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
U odluci koju je potpisao predsjedavajući sudija Alphons Orie navodi se da je Vijeće "zatražilo potvrdu od Odbrane da nema više dokaznih podnesaka, nakon čega je odgovorilo na primjedbe Odbrane i objasnilo zašto one ne utiču na zatvaranje dokaznog postupka".

"Iako Odbrana ima pravo da se ne slaže s odlukom Vijeća, nema osnova u tvrdnji Odbrane da Vijeće nije dalo jasno obrazloženje", navodi se u odluci Oriea, javlja Birn-Justice Report.

Sudsko vijeće je saopćilo u utorak, 16. augusta da je dokazni postupak Mladićeve Odbrane okončan.

Mladićevi advokati su se zatim žalili ističući da je Vijeće naložilo zatvaranje dokaznog postupka iako je Odbrana četiri puta kazala da svi dokazi nisu izvedeni.

"Ukoliko se dokazni postupak zatvara uprkos primjedbama Odbrane, onda se mora donijeti obrazloženje koje ima zakonsku osnovu. Ovim podneskom, Odbrana zahtijeva obrazloženje ovog pitanja koje će sadržavati zakonsku osnovu za jednostranu odluku Vijeća. Odbrana ponavlja radi jasnoće da nije završila s dokazima i da će smatrati svaku odluku da se okonča dokazni postupak jasnim kršenjem prava na pošteno suđenje", naveli su advokati.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u nekim opštinama imao razmjere genocida, granatiranje i snajperisanje Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: