{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijene apelacije u kojima su se apelanti pozivali na povredu prava

S
6.11.2014. u 16:55
0
1
Odbijene apelacije u kojima su se apelanti pozivali na povredu prava
0
Odbijene apelacije u kojima su se apelanti pozivali na povredu prava
Ustavni sud BiH danas je na sjednici Velikog vijeća odbacio kao nedozvoljene apelacije u kojima su se apelanti pozivali na povredu prava na pravično suđenje i/ili prava na imovinu iz Ustava BiH i Evropske konvencije, prava na nediskriminaciju, na djelotvoran pravni lijek.
Sud je utvrdio da navodi i razlozi iz apelacija ne ukazuju na to da su apelanti pretrpjeli značajniju štetu, odnosno da poštovanje ljudskih prava, kako je to definisano u Ustavu BiH, u ovim slučajevima ne zahtijeva razmatranje apelacije u meritumu, u smislu člana Pravila Ustavnog suda, koji navodi da će Ustavni sud odbaciti apelaciju kada ocijeni da apelant nije pretrpio značajniju štetu osim ako poštovanje ljudskih prava, kako je to definisano u Ustavu, zahtijeva da se apelacija razmatra u meritumu.

Ocjenjujući da li su u konkretnim slučajevima, za svaki slučaj pojedinačno, apelanti pretrpjeli značajniju štetu, a imajući u vidu specifične okolnosti svakog predmeta i uvažavajući eventualni značaj predmeta za apelante, kao i stav da povreda ustavnih prava mora da podrazumijeva određeni nivo "težine" i ozbiljnosti da bi bila meritorno razmatrana, Ustavni sud BiH ukazao je na to da procjena nivoa "težine" i ozbiljnosti povrede ustavnih prava zavisi od okolnosti svakog slučaja, te da obuhvata, kako apelantovu subjektivnu percepciju, tako i njen objektivni karakter.

Iz Ustavnog suda BiH saopšteno je da u tom smislu apelantov subjektivni osjećaj o postojanju i važnosti navodne povrede ustavnih prava mora da bude opravdan i s objektivnog stanovišta.

Ustavni sud razmatrao je i dopustivost navedenih apelacija u smislu kriterijuma sadržanog u osnovu dopustivosti, odnosno da li poštovanje ljudskih prava, kako je to definisano u Ustavu BiH, zahtijeva da se apelacija razmatra u meritumu, te je utvrdio da apelacije ne pokreću nijedno pitanje poštovanja ljudskih prava koje bi zahtijevalo da one budu razmatrane u meritumu.

Ustavni sud je odbacio apelacije koje su bile očigledno neosnovane i nedozvoljene.

Sud je u jednom broju slučajeva utvrdio da zahtjevi apelanata nisu opravdani, odnosno da činjenice koje su apelanti predočili Sudu ni na koji način ne mogu da opravdaju tvrdnju apelanata o postojanju kršenja njihovih Ustavom zaštićenih prava, ili da stranke u postupku ne snose posljedice kršenja Ustavom zaštićenih prava.

U predmetima u kojima je Sud utvrdio postojanje povreda prava apelanata na pravično suđenje zbog toga što sudovi nisu donijeli odluke u razumnom roku nadležnim sudovima je naloženo da hitno okončaju postupke i da o tome obavezno obavijeste Sud u roku od tri mjeseca.

Sve odluke usvojene na sjednici biće u roku od mjesec dana dostavljene apelantima i objavljene na veb stranici Ustavnog suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: