{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijena žalba branitelja Salihovića i Sarajlića osuđenih za ratni zločin protiv civila

F
17.6.2008. u 15:57
0
0
Odbijena žalba branitelja Salihovića i Sarajlića osuđenih za ratni zločin protiv civila
0
Odbijena žalba branitelja Salihovića i Sarajlića osuđenih za ratni zločin protiv civila
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovane žalbe branitelja Miralema Salihovića i Safeta Sarajlića, kao i federalnog tužitelja i potvrdio presudu ovog suda od 15. oktobra 2007. godine u osuđujućem dijelu, kojom su Salihović i Sarajlić oglašeni krivim za ratni zločin protiv civila i osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po dvije godine i šest mjeseci, potvrđeno je Feni u Vrhovnom sudu.
U istom predmetu, suoptuženici - Muharem Hujdur, Sadat Sarajlić, Senad Begluk, Muhamed Sarajlić i Jasmin Guska u nedostatku dokaza oslobođeni su optužbi.

Tročlano vijeće Vrhovnog suda FBiH spomenutiu presudu je donijelo nakon ukidanja prvostepene presude Kantonalnog suda u Mostaru iz 2004. godine kojom su svi akteri ovog slučaja u nedostatku dokaza bili oslobođeni optužbi.

Vrhovni sud je nakon održanog pretresa i ocjene izvedenih dokaza, te izvođenja novih dokaznih prijedloga utvrdilo krivnju za dio inkriminacija za koje su terećeni Miralem Salihović i Safet Sarajlić, a koje se odnose na tužbene navode da su s još dva nepoznata pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) sudjelovali u nezakonitom hapšenju Slavka Suše u Konjicu i njegovom odvođenju u nepoznatom pravcu, a čiji su posmrtni ostaci kasnije pronađeni kraj Jablaničkog jezera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: