Kanton Sarajevo
456

Odbijena inicijativa da se zaposle mladi ljekari koji su bili angažirani tokom pandemije

M. G.
Arhivska fotografija (Foto: T. S./Klix.ba)
Arhivska fotografija (Foto: T. S./Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo nije usvojena inicijativa zastupnika SDA Harisa Zahiragića u kojoj on traži da se zaposle svi mladi ljekari koji su bili angažovani u borbi protiv pandemije u javnim zdravstvenim ustanovama.
Kako je rekao Zahiragić, za inicijativu su glasali samo poslanici SDA, DF-a i SBB-a, što nije bilo dovoljno da inicijativa bude usvojena.

"Zadužuje se Vlada Kantona Sarajevo da odmah i bez odgađanja osigura prijem svih mladih ljekara koji su bili angažovani u borbi protiv pandemije koronavirusa u javnim zdravstvenim ustanovama, na period od najmanje godinu, a zatim i svih mladih ljekara koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje. Također, zadužuje se Vlada KS da napravi Program i na sistemski način dugoročno riješi prijem svih mladih ljekara iz Kantona Sarajevo, to jeste program koji će omogućiti svim mladim ljekarima godinu radnog iskustva, a kako bi dobili priliku za prvo radno iskustvo i stekli uslove za specijalizaciju", stoji u Zahiragićevoj inicijativi.

Podsjećamo, grupa mladih ljekara kojima, nakon što im je istekao pripravnički staž, ugovor nije produžen, čime su de facto ostali bez posla i završili na birou, uputila je u maju otvoreno pismo nadležnima u Vladi KS, u kojem traže objašnjenje za ovakve postupke.

Zahiragić je tada najavio da će, u slučaju da Vlada KS do sljedeće sjednice Skupštine KS ne ponudi rješenje, lično podnijeti inicijativu da se problem zaposlenja mladih ljekara adekvatno riješi.

"Nadam se da ću za to dobiti podršku kolega iz vladajuće skupštinske većine - jer ovo su teme o kojim bi morao postojati konsenzus", kazao je tada Zahiragić.