{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijena disciplinska tužba protiv sutkinje Hasije Mašović

F
19.11.2007. u 12:24
0
0
Odbijena disciplinska tužba protiv sutkinje Hasije Mašović
0
Odbijena disciplinska tužba protiv sutkinje Hasije Mašović
Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) donijela je Odluku kojom se odbija disciplinska tužba protiv Hasije Mašović (tužena), sutkinje Općinskog suda u Sarajevu.
Ured disciplinskog tužioca (UDT) pokrenuo je disciplinski postupak zbog navoda da je tužena tokom postupanja u svojstvu uredujuće sutkinje u kaznenom predmetu protiv Rasima Habibovića, prilikom uzimanja ličnih podataka od okrivljenog, zanemarila svoju obavezu provjere podataka. To je utjecalo na činjenicu da je identitet okrivljenog pogrešno utvrđen.

Prvostepena disciplinska komisija u obrazloženju navodi da je tužena tokom trajanja postupka bila u neotklonjivoj, stvarnoj zabludi u pogledu identiteta osobe koja se predstavljala kao Rasim Habibović.

"Stoga je i poduzimala sve radnje u postupku s ubjeđenjem da se sudi stvarnom Rasimu Habiboviću imajući pritom povjerenje u ranije uzete lične podatke uhapšene i osumnjičene osobe od policije i istražnog sudije te nadležnog tužioca. Zbog toga ne snosi bilo kakvu odgovornost za lišavanje slobode stvarnog Rasima Habibovića jer su stvarna odgovornost i nemar u utvrđivanju identiteta osobe lišene slobode, u ovom slučaju, na organima otkrivanja odnosno policijskim službenicima koji su nemarno izvršili svoju dužnost i koji nisu, na ispravan način, utvrdili stvarni identitet osobe koju su lišili slobode, a čiji identitet su utvrđivali iz tuđe vozačke dozvole", navodi VSTV.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: