BiH
0

Odbijena disciplinska tužba protiv sutkinje Hasije Mašović

FENA
Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) donijela je Odluku kojom se odbija disciplinska tužba protiv Hasije Mašović (tužena), sutkinje Općinskog suda u Sarajevu.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) pokrenuo je disciplinski postupak zbog navoda da je tužena tokom postupanja u svojstvu uredujuće sutkinje u kaznenom predmetu protiv Rasima Habibovića, prilikom uzimanja ličnih podataka od okrivljenog, zanemarila svoju obavezu provjere podataka. To je utjecalo na činjenicu da je identitet okrivljenog pogrešno utvrđen.

Prvostepena disciplinska komisija u obrazloženju navodi da je tužena tokom trajanja postupka bila u neotklonjivoj, stvarnoj zabludi u pogledu identiteta osobe koja se predstavljala kao Rasim Habibović.

"Stoga je i poduzimala sve radnje u postupku s ubjeđenjem da se sudi stvarnom Rasimu Habiboviću imajući pritom povjerenje u ranije uzete lične podatke uhapšene i osumnjičene osobe od policije i istražnog sudije te nadležnog tužioca. Zbog toga ne snosi bilo kakvu odgovornost za lišavanje slobode stvarnog Rasima Habibovića jer su stvarna odgovornost i nemar u utvrđivanju identiteta osobe lišene slobode, u ovom slučaju, na organima otkrivanja odnosno policijskim službenicima koji su nemarno izvršili svoju dužnost i koji nisu, na ispravan način, utvrdili stvarni identitet osobe koju su lišili slobode, a čiji identitet su utvrđivali iz tuđe vozačke dozvole", navodi VSTV.