Općinski sud Sarajevo
27

Odbijena Čolpina žalba o imenovanju Fazlagića za predsjednika Građanskog saveza

S. Š.
Nihad Čolpa (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nihad Čolpa (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bivši predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa uputio je Općinskom sudu Sarajevo žalbu povodom rješenja o imenovanju Muhameda Fazlagića na mjesto predsjednika stranke.

Protiv navedenog rješenja Nihad Čolpa je uputio žalbu Općinskom sudu Sarajevo zbog "povrede parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i primjene materijalnog prava".

Nakon ispitanog pobijanog rješenja u granicama žalbenih razloga, sud je odlučio da "žalba nije osnovana".

Naime, provestepenim rješenjem Općinskog suda u Sarajevu, na mjesto predsjednika političke stranke Građanski savez imenovan je Muhamed Fazlagić.

Čolpa je žalbom prigovorio valjanosti Zasnika sa vanrednog Kongresa Građanskog saveta da većina delegata nije pozvana na sjedenicu te nije postojao kvorum, a i u momentu održavanja sjednice jedini pečat se nalazio kod Čolpe, koji je tada obnašao funkciju predsjednika stranke.

On je, dakle, nezadovoljan procedurom kojom je Fazlagić postavljen za predsjednika Građanskog saveza smatrajući da je došlo do određenih povreda postupka.

Prvostepenim rješenjem, Općinski sud Sarajevo je Čolpinu žalbu odbacio kao neosnovanu i "bez uticaja na pravilnost osporenog rješenja".

U rješenju suda se navodi da žalbene prigovore, da je pobijano rješenje doneseno uz povredu pravilna postupka, valjalo odbiti kao neosnovano jer iz stanja proizilazi da je postupak po Čolpinoj prijavi proveden u skladu sa odredbama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH i da navedenim postupanjem prvostepenog suda nisu povrijeđena prava zainteresovanog lica.