Ustavni sud BiH
0

Odbijena apelacija Gorana Petrića

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ustavni sud BiH odbacio je danas kao neosnovanu apelaciju Gorana Petića, podnesenu protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske od 3. aprila 2008. godine kojom je potvrđena presuda Okružnog suda od 19. oktobra 2007. godine u kojoj je apelant proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva po Krivičnom zakonu SFRJ.

U saopštenju Ustavnog suda BiH napominje se da je Petrić presudom Okružnog suda od 19. oktobra osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

Ustavni sud BiH je danas, između ostalih, odbacio kao neosnovanu apelaciju Senada Hakalovića, podnesenu protiv rješenja Suda BiH, u odnosu na pravo na slobodu i sigurnost ličnosti iz Ustava BiH i odredaba Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na pravo na djelotvoran pravni lijek, te u odnosu na pravo na nediskriminaciju. 

U obrazloženju odbačenih rješenja je navedeno da je Tužilaštvo BiH podnijelo prijedlog za određivanje pritvora apelantu zbog postojanja osnovane sumnje da počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz Krivičnog zakona BiH i krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz KZ-a SFRJ.

Na današnjoj sjednici Ustavni sud BiH je riješio 10 zahtjeva za donošenje privremene mjere i 148 pojedinačnih odluka.

Od toga, Sud je usvojio 14 odluka u meritumu i 134 odluke o nedopustivosti očigledno neosnovane, protekao rok za podnošenje, neiscrpljivanje pravnih lijekova i nenadležnost Ustavnog suda BiH. 

Naredna sjednica Vijeća od pet sudija biće održana 12. maja.