|

Odbijen zahtjev za zapošljavanje 100 kadeta Granične policije BiH zbog situacije s migrantima

Odbijen zahtjev za zapošljavanje 100 kadeta Granične policije BiH zbog situacije s migrantima
2
S
SRNA
26.6.2018. u 09:25
92
komentara
2

dijeljenja
Odbijen zahtjev za zapošljavanje 100 kadeta Granične policije BiH zbog situacije s migrantima Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo finansija i trezora BiH nije prihvatilo zahtjev Ministarstva sigurnosti za zapošljavanje dodatnih 100 kadeta Granične policije BiH.
Zahtjev nije prihvaćen jer je prijem policijskih službenika u policijskim agencijama na nivou institucija BiH moguć jedino kada se prethodno provede procedura prijema i obuke kadeta, rečeno je Srni u Ministarstvu finansija BiH.

Ministarstvo finansija navelo je da je 2016. godine odobrena obuka 150 kadeta, od kojih je 49 policajaca počelo raditi 2. maja, a 100 kadeta je na obuci do 1. septembra.

Prošle godine odobrena je obuka 100 kadeta i konkursna procedura za prijem na obuku je u toku, a ove godine odobrena je obuka 100 kadeta i još nije pokrenuta procedura prijema na obuke.

U informaciji Ministarstva sigurnosti BiH o situaciji u oblasti migracija, koju je jučer razmatralo Vijeće ministara, navedeno je da je akcijskim planom hitnih mjera predviđen izbor, školovanje i prijem u rad 200 kadeta Granične policije BiH, a da je odobren proces za prijem 100 kadeta.

U informaciji se ističe da je potrebno redefinisati odluku i razmotriti mogućnosti zapošljavanja dodatnih 100 kadeta u Graničnu policiju BiH.

Obuka kadeta za policajce /SSS/ traje sedam i po mjeseci, a za mlađe inspektore /VSS/ četiri i po mjeseca. Dok traje obuka kadeti nemaju pravo na platu, već primaju naknadu u iznosu 25 posto od početne plate policajca, što iznosi 166 KM.

Iz Ministarstva finansija podsjećaju da po završetku obuke, a najkasnije u roku od 90 dana, policajci i mlađi inspektori stupaju u radni odnos.

Budžetom za ovu godinu Graničnoj policiji je odobrena 2.371 zaposlena osoba, a na dan 31. maj 2018. godine u ovoj instituciji ukupno su zaposlena 2.104 izvršioca.

U skladu sa Zakonom o budžetu, Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH posebnom odlukom utvrđuje plan prijema kadeta u policijskim agencijama na nivou institucija BiH. Na ovaj način i prethodnih godina bio je regulisan prijem kadeta u policijskim agencijama, navode u Ministarstvu finansija.

U ovom ministarstvu pojašnjavaju da prijem novih policijskih službenika bez prethodno sprovedene obuke nije moguć u skladu s važećim zakonskim propisima, a hipotetički, ukoliko bi postojala zakonska mogućnost za prijem novih 200 policajaca izvan broja odobrenog budžetom, bilo bi potrebno blizu 4,84 miliona KM.
Prijavi grešku


Komentari (92)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...