Ratni zločinac
53

Odbijen zahtjev za ukidanje uslova prijevremene slobode za Valentina Ćorića

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mehanizam za međunarodne krivične sudove odbio je zahtjev Valentina Ćorića, bivšeg komandanta Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da ukine uslove njegovog prijevremenog oslobađanja, objavljeno je u Hagu.

Ćorić je osuđen na kaznu zatvora od 16 godina zbog zločina počinjenih na teritoriji tzv. Herceg-Bosne, a pušten je na slobodu prošle godine, nakon što je odslužio više od dvije trećine kazne.

U odluci se navodi da je predsjednik Mehanizma Carmel Agius odbio Ćorićev zahtjev da ukine uslove njegovog puštanja na prijeveremenu slobodu u potpunosti ili da ih objasni - da bi Ćorić mogao da učestvuje kao stranka i svjedok u tekućim i budućim pravnim postupcima u Hrvatskoj.

Mehanizam podsjeća da je Ćorić pušten iz zatvora uz uslov da ne stupa u kontakte sa žrtvama i svjedocima u postupku protiv njega ili drugih osuđenika Haškog tribunala, da ih ne zastrašuje i da ne pokušava da im naudi. Ćoriću je zabranjeno da utiče na rad Mehanizma ili na provođenje pravde.

Precizirano je da on može da živi mirno u zajednici u koju je pušten, ali da ne može biti politički aktivan, niti prisustvovati tajnim sastancima koji bi mogli prouzrokovati nemire, razgovarati sa bilo kim o svom predmetu, osim sa svojim advokatom, kao i da ne može da posjeduje oružje, niti da počini bilo kakav prekršaj.

Ukoliko prekrši ove uslove, smatrat će se da je počinio djelo nepoštovanja suda, navodi se u odluci.

U odluci se podsjeća da Ćorić smatra da je, zbog ovih uslova, u neravnopravnom položaju u odnosu na druge osuđenike Haškog tribunala i da to utiče na njegovu sposobnost da ostvari svoja prava, dužnosti i obaveze u domaćem postupku.

Agius je naveo da je Ćorić potvrdio da se pridržava uslova pod kojima se nalazi na prijevremenoj slobodi.