Ustavni sud BiH
0

Odbijen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o statistici BiH

FENA
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na današnjoj, 51. plenarnoj sjednici verificirao tekst odluke U-9/07 kojom je odbijen zahtjev Milorada Živkovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti Zakona o statistici BiH.

Istom odlukom utvrđeno je da je Zakon o statistici BiH u skladu s članom IV/4.a) Ustava BiH.

Ustavni sud je danas odbio zahtjev dvanaest poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH te je utvrdio da je Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH donesen u skladu s Ustavom BiH.

Ustavni sud, tumačenjem relevantnih odredaba Ustava BiH na koje je upućeno u obrazloženju ove odluke, zaključio je da je Parlamentarna skupština imala ustavni osnov za donošenje Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, jer je donijela zakona u oblasti koja je na temelju Sporazuma između entiteta, shodno članu III/5. Ustava BiH, prenesena na državni nivo.

Ustavni sud smatra da nenavođenje ovog osnova u preambuli zakona nije razlog za proglašavanje osporenog zakona neustavnim s obzirom na nespornu nadležnost Parlemantarne skupštine da donese osporeni zakon.

Odbačen je i zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejmana Tihića za ocjenu ustavnosti Rezolucije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i opredjeljenjima Narodne skupštine Republike Srpske zbog nenadležnosti Ustavnog suda za odlučivanje.

Ustavni sud je odbacio i zahtjev 68 zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske za rješenje spora između RS-a i BiH u vezi sa izvršenjem presude Evropskog suda za ljudska prava, Karanović protiv BiH, od 20. decembra 2007., zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH za odlučivanje.

Sjednica će biti nastavljena sutra, u subotu, 31. januara 2009., saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.