Haški tribunal
0

Odbijen zahtjev Radovana Karadžića za odgodu statusne konferencije

FENA
Vijeće Haškog tribunala odbilo je danas zahtjev Radovana Karadžića za odgodu statusne konferencije zbog "priprema za svjedočenje na suđenju Momčilu Krajišniku".

Četvrta statusna konferencija pred Haškim tribunalom na kojoj će se pojaviti Radovan Karadžić bit će održana u utorak, 28. oktobra, prenosi BIRN-Justice Reporte.

Konferencija će biti održana iako je Karadžić izrazio negodovanje zbog kratkih rokova i "forsiranja toka procesa" te zatražio odgodu.

U pismu koje je uputio Tribunalu, Karadžić je također napomenuo da će se neposredno nakon statusne konferencije morati pojaviti i kao svjedok na suđenju Momčilu Krajišniku, što je, smatra, još jedna otežavajuća okolnost.

Svoje svjedočenje na suđenju Momčilu Krajišniku, koje je zakazano za 3. i 5. novembra, Karadžić je nazvao najvažnijim otkad postoji Tribunal i upozorio da će, zbog kratkog vremena priprema, svjedočenje biti "lišeno cjelovitosti istine".

Karadžić je dodatni svjedok u drugostepenom postupku protiv Momčila Krajišnika. Sudija Iain Bonomy, predsjedavajući u predmetu Karadžić, odbio je zahtjev optuženog zbog nemogućnosti nalaženja drugog termina te dodao da svjedočenje u drugom predmetu ne predstavlja dovoljan razlog za odgodu ročišta.

Haško tužilaštvo je 22. septembra predalo izmijenjenu optužnicu protiv Karadžića u kojoj se on u dvije tačke tereti za genocid u deset općina i u Srebrenici.

Na teret mu se stavlja i udruženi zločinački poduhvat, te zločini počinjeni u 27 općina.

Posebno je optužen i za "teror, nezakonite napade na civile i ubistva" u Sarajevu počinjene u toku "kampanje granatiranja i snajperisanja".