{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijen zahtjev Milorada Živkovića

F
28.3.2009. u 19:10
0
2
Odbijen zahtjev Milorada Živkovića
0
Odbijen zahtjev Milorada Živkovića
Ustavni sud BiH u subotu je u Sarajevu održao 52. plenarnu sjednicu, na kojoj je odbio zahtjev Milorada Živkovića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti člana 13. stav 2. Zakona o Sudu BiH.
Kako je saopćeno, Ustavni sud BiH je utvrdio da je citirana zakonska odredba u skladu sa čl. I/2., III/1.g), III/3.a) i III/5.a) Ustava BiH.

Ustavni sud BiH je razmatrao i dvije apelacije Imada Al Husina, poznatog i kao Abu Hamza. Usvojena je apelacija izjavljenu protiv Presude Suda BiH od 17. novembra prošle godine, te utvrdio povredu člana II/3.f) Ustava BiH i člana 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ustavni sud BiH je naložio Sudu BiH da ponovi postupak i razmotri dokaze, te utvrdi da li bi prisilno udaljavanje Al Husina Imada iz zemlje bilo opravdano u smislu zahtjeva iz člana II/3.f) Ustava BiH i člana 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Dodatno, Sud je produžio važenje privremene mjere, kojom je naredio nepreduzimanje nijedne radnje s ciljem prisilnog udaljenja apelanta iz BiH dok Sud BiH ne donese novu odluku u skladu s obrazloženjem iz odluke Ustavnog suda BiH.

Ovaj sud je odbacio, kao nedopuštenu, apelaciju izjavljenu protiv relevantnih pravnih akata na osnovu kojih su nadležni organi odlučili da se apelant stavi pod nadzor u Ustanovu za prihvat stranaca Službe za poslove sa strancima - Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, s ciljem sprječavanja slobodnog i neograničenog kretanja, prijetnje javnom poretku, javnom redu i miru ili sigurnosti BiH.

Naredna plenarna sjednica Ustavnog suda BiH bit će održana 29. i 30. maja ove godine, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: