Ustavni sud BiH
0

Odbijen zahtjev kluba delegata Bošnjaka u Vijeću naroda RS

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovan zahtjev Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za donošenje privremene mjere kojom bi ovaj sud obustavio primjenu člana 52. stav 2. Poslovnika Ustavnog suda RS do konačne odluke o ustavnosti tog akta.

Članom 52. stav 2. Poslovnika Ustavnog suda RS reguliše se pitanje odlučivanja u meritumu (dvotrećinskom većinom).

U saopštenju iz Ustavnog suda BiH navodi se da će rasprava u ovom predmetu, u ostalom dijelu, biti nastavljena na narednoj plenarnoj sjednici, koja će biti održana 29. i 30. januara naredne godine.

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom je tražio pobijanje odluke Ustavnog suda RS od 8. jula kojom je utvrđeno da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirko Zovko rekao je novinarima nakon sjednice 8. jula da je u ovom predmetu bilo pitanje da li je članom 5. povrijeđen vitalni interes, jer je u njemu izostavljen pridjev "bosanski" ispred naziva općina Brod i Kostajnica.

Zovko je ovu odluku Ustavnog suda RS, između ostalog, obrazložilo i činjenicom da pridjev "bosanski" potiče od naziva BiH, koja je zajednička država tri konstitutivna naroda kao i ostalih građana, te da je nesumnjivo da se podjednako odnosi na sve građane i da se ne može smatrati da pripada isključivo bošnjačkom narodu.

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS Edin Ramić ranije je, obrazlažući podnošenje apelacije, rekao da predlaže da Ustavni sud BiH ukine ovu odluku Ustavnog suda RS i da sam odluči o predmetu, te da prilikom odlučivanja o apelaciji izvrši uvid u zapisnik o glasanju i utvrdi rezultate glasanja i način odlučivanja Ustavnog suda RS.

''Klub Bošnjaka predlaže privremenu mjeru suspenzije Poslovnika o radu Ustavnog suda RS, a tražiće i ocjenu ustavnosti Poslovnika o radu Ustavnog suda RS, imajuću u vidu trajanje apelacionog postupka'', naglasio je Ramić.

Zahtjev za izmjenu Poslovnika o radu Ustavnog suda RS, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS podnio je Ustavnom sudu RS 16. jula, nakon što je dva dana ranije obustavio rad u Vijeću naroda RS tvrdeći da Poslovnik nije u skladu sa Ustavom RS.

Ustavni sud RS 2. septembra je jednoglasno odbio da raspravlja o ovom zahtjevu.

Delegati bošnjačkog kluba smatraju da Poslovnik nije u skladu sa Ustavom RS kada je riječ o načinu glasanja za određene predmete iz sfere vitalnog interesa i da je zbog postojećeg Poslovnika omogućeno preglasavanje bošnjačkih predstavnika.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS smatra da je to razlog što je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda donijelo odluku prema kojoj je ustavan Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS, kojim je iz naziva općina Brod i Kostajnica izbrisan pridjev "bosanski".