Nema premještaja
108

Odbijen zahtjev Jadranka Prlića, ostaje u britanskom zatvoru

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT) u Hagu odbio je zahtjev nekadašnjeg predsjednika vlade bivše Hrvatske republike Herceg Bosne Jadranka Prlića da preostalu kaznu zatvora, umjesto u zloglasnom zatvoru u Velikoj Britaniji, služi u BiH.

Zahtjev je odbijen jer sa tom zemljom ne postoji sporazum, niti je takva mogućnost predviđena statutom MICT, prenosi Hina.

U objašnjenju koje je dao MICT navodi se da nije moguće prebacivanje Prlića u BiH, jer je on osuđen na kaznu zatvora od 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima i jer je statutom ove međunarodne pravosudne institucije propisano gdje može da služi kaznu.

Navodi se da je Prlić početkom aprila pisao predsjedniku MICT, sudiji Karmelu Ađijusu i ministru pravosuđa BiH Josipu Grubeši, tražeći da mu se odobri služenje kazne zatvora u BiH, te da je kao razlog naveo da je zatvor na ostrvu Vajt namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine, te da je zatvorenicima onemogućeno da koriste računar, a što njemu, kako kaže, otežava pripremu zahtjeva za preispitivanje presude kojom je preavosnažno proglašen krivim.