Narodna skupština RS-a
0

Odbijen zahtjev da se usvoji rezolucija o osudi genocida u Srebrenici

FENA
Poslanici Narodne skupštine RS-a većinom glasova odbili su zahtjev Kluba poslanika Stranke za BiH da se u dnevni red današnjeg skupštinskog zasjedanja uvrsti i rezolucija o osudi zločina genocida nad Bošnjacima Zaštićene zone UN-a Srebrenica 1995.godine.

Zahtjev Stranke za BiH podržalo je samo sedam poslanika, 65 je bilo protiv i tri su bila suzdržana.

Klub poslanika ove stranke smatrao je da postoji potreba i obaveza da se u Narodnoj skupštini RS-a usvoji ova rezolucija prvenstveno zbog uvažavanja Univerzalne deklaracije UN-a o ljudskim pravima, presuda Međunarodnog suda pravde UN-a, Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, Deklaracije Narodne skupštine Srbije o osudi zločina u Srebrenici i tražeći uspostavu trajnog mira i suživota u BiH.

U predloženoj rezoluciji bilo je navedeno da se „Narodna skupština RS sjeća i odaje počast žrtama genocida Zaštićene zone UN-a Srebrenica jula 1995. godine i izražava svoje saučešće i solidarnost s porodicama žrtava, od kojih mnoge žive bez konačne potvrde o sudbini njihovih očeva, sinova, muževa ili braće, te priznaje da ovaj nastavak bola pogoršan propustom de se privedu pravdi odgovorni za ove zločine“.

Između ostalog, u rezoluciji, koja neće biti razmatrana, bilo je navadeno i da se predsjednik RS-a, premijer, Vlada i ostale institucije RS-a pozivaju da prikladno odaju počast žrtvama u Srebrenici na komemoraciji 11. jula, te da privedu pravdi ostale osumnjičene za zločine u Srebrenici.

Nakon višesatne rasprave nije prihvaćen nijedan prijedlog SDS-a, SRS-a i Stranke za BiH za proširenje dnevnog reda.

Nakon negovog usvajanja data je pauza do 17 sati.