{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijen zahtjev da se usvoji rezolucija o osudi genocida u Srebrenici

F
6.7.2010. u 13:48
0
0
Odbijen zahtjev da se usvoji rezolucija o osudi genocida u Srebrenici
0
Odbijen zahtjev da se usvoji rezolucija o osudi genocida u Srebrenici
Poslanici Narodne skupštine RS-a većinom glasova odbili su zahtjev Kluba poslanika Stranke za BiH da se u dnevni red današnjeg skupštinskog zasjedanja uvrsti i rezolucija o osudi zločina genocida nad Bošnjacima Zaštićene zone UN-a Srebrenica 1995.godine.
Zahtjev Stranke za BiH podržalo je samo sedam poslanika, 65 je bilo protiv i tri su bila suzdržana.

Klub poslanika ove stranke smatrao je da postoji potreba i obaveza da se u Narodnoj skupštini RS-a usvoji ova rezolucija prvenstveno zbog uvažavanja Univerzalne deklaracije UN-a o ljudskim pravima, presuda Međunarodnog suda pravde UN-a, Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, Deklaracije Narodne skupštine Srbije o osudi zločina u Srebrenici i tražeći uspostavu trajnog mira i suživota u BiH.

U predloženoj rezoluciji bilo je navedeno da se „Narodna skupština RS sjeća i odaje počast žrtama genocida Zaštićene zone UN-a Srebrenica jula 1995. godine i izražava svoje saučešće i solidarnost s porodicama žrtava, od kojih mnoge žive bez konačne potvrde o sudbini njihovih očeva, sinova, muževa ili braće, te priznaje da ovaj nastavak bola pogoršan propustom de se privedu pravdi odgovorni za ove zločine“.

Između ostalog, u rezoluciji, koja neće biti razmatrana, bilo je navadeno i da se predsjednik RS-a, premijer, Vlada i ostale institucije RS-a pozivaju da prikladno odaju počast žrtvama u Srebrenici na komemoraciji 11. jula, te da privedu pravdi ostale osumnjičene za zločine u Srebrenici.

Nakon višesatne rasprave nije prihvaćen nijedan prijedlog SDS-a, SRS-a i Stranke za BiH za proširenje dnevnog reda.

Nakon negovog usvajanja data je pauza do 17 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: