{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijen Silajdžićev zahtjev

S
3.7.2009. u 20:03
0
15
Odbijen Silajdžićev zahtjev
0
Odbijen Silajdžićev zahtjev
Zgrada Ustavnog suda BiH
Ustavni sud BiH danas je odbacio kao neosnovan zahtjev člana Predjsedništva BiH Harisa Silajdžića za ocjenu ustavnosti odluka Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ o aktivnostima RS u institucijama SAD.
Na sjednici je naglašeno da skup formalnih akata i aktivnosti jednog od entiteta može pokrenuti pitanje postojanja spora između tog entiteta i BiH o nekom pitanju iz Ustava BiH za čije rješavanje je jedino nadležan Ustavni sud.

Međutim, u konkretnom slučaju skup formalnih akata i aktivnosti RS, koje je naveo podnosilac zahtjeva, nije suprotan članovima Ustava BiH, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Silajdžić je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Vlade RS o davanju saglasnosti na ugovor između "Hil end Nolton internešnel" /Hill & Knonjlton International/ iz Belgije i Republike Srpske i Memoranduma o sporazumu ovlašćenog predstavnika RS "Kvin Gilespi end asošijejts" /Ljuinn Gillespie & Associates - LjGA/ i Republike Srpske od 21. decembra 2007. godine.

On je podnio zahtjev i za ocjenu ustavnosti odluke Narodne skupštine RS o usvajanju budžeta RS za 2008. godinu, u kojoj je jedna od stavki i "Namjensko izdavanje za predstavljanje RS u inostranstvu" u iznosu od 5.000.000 KM.

Podnesen je i zahtjev za ocjenu ustavnosti Memoranduma o sporazumu između LjGA i Republike Srpske, potpisanog 24. decembra 2007. godine, kao i aktivnosti Republike Srpske neposredno ili posredno u SAD prema vladi, institucijama i zvaničnicima SAD, te prema zvaničnicima nekih međunarodnih organizacija preko ovlašćenog predstavnika LjGA na osnovu Memoranduma o sporazumu.

Silajdžić je ovaj spor pred Ustavnim sudom pokrenuo u septembru prošle godine, a kako je naveo, spor se odnosi na lobističke aktivnosti koje RS obavlja u Vladi SAD.

Naredna plenarna sjednica Ustavnog suda BiH biće održana 25. i 26. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: