Kantonalni sud Sarajevo
0

Odbijen prijedlog za puštanje Gašija, Hote i Krasnića

FENA
f
f
Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo odbilo je danas prijedlog odbrane za ukidanje pritvora Azizu Gašiju, Edinu Hoti i Mirsi Krasniću koji se uz Muhameda Alija Gašija, Amira Kasumića, Engina Prohu, Muharema Čauševića, i Sinana Ljucu terete za pripadništvo zločinačkoj organizaciji.

Sudsko vijeće smatra da su i dalje na snazi isti razlozi zbog kojih je pritvor određen te da nije došlo do promjene okolnosti u tom pogledu, uključujući opasnost od bijega trojice optuženih, odnosno mogućnosti ugrožavanja javnog reda i mira.

Nakon što je predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Dalida Burzić saopćila odluku, prema kojoj spomenuta trojka ostaje u pritvoru, branitelj Aziza Gašija, advokat Zdravko Rajić zatražio je hospitalizaciju, odnosno detaljno bolničko ispitivanje njegovog branjenika, nakon čega bi se odredio u vezi s eventualnim dodatnim vještačanjem, ustvrdivši da se radi o teškom bolesniku.

Sutkinja Burzić je kazala da eventualno upućivanje optuženika na bolnički tretman nije u nadležnosti Sudskog vijeća te da prijedlog takve vrste podrazumijeva specijalistički pregled optuženika, koga ljekar može uputiti na liječenje.

Ovo obrazloženje dovelo je do burnog reagiranja optuženika Aziza Gašija nakon čega je udaljen iz sudnice.

Odluci u vezi s pritvorom prethodilo je ispitivanje dr. Belme Aščić - Buturović, koja je u svojstvu stručnog svjedoka detaljno elaborirala nalaz i mišljenje tima vještaka o prisustvu šećera u krvi kod optuženog Aziza Gašija.

Ocijenila je da variranje glikemije (nivoa šećera u krvi) u širokom rasponu koje je dijagnosticirano kod optuženog može negativno utjecati na njegovo opće zdravstveno stanje te da boravak u pritvoru, odnosno stres općenito negativno utječu na zdravstveni status.

Dr. Aščić-Buturović je konstatirala i da je optuženom neophodna redovna kontrola nivoa šećera u krvi, odnosno praćenje njegovog zdravstvenog stanja.

Advokat Rajić je, obrazlažući prijedlog za ukidanje pritvora Azizu Gašiju, naveo da prisustvo više bolesti - dijabetesa, epilepsije i začepljenje krvnog suda mogu dovesti do moždanog udara kod njegovog branjenika.

U raspravi koja je prethodila odluci Suda, prijedlogu za ukidanje pritvora pridružili su se i branitelji Edina Hote i Mirse Krasnića (koji je Sudu dao na uvid medicinsku dokumentaciju), osporavajući razloge za njihovo daljnje zadržavanje.

Zastupnik optužbe, kantonalni tužitelj Oleg Čavka usprotivio se ukidanju pritvora spomenutoj trojici optuženika, nakon čega je Sud donio rješenje kojim se odbija prijedlog odbrane.

U sklopu izjašnjavanja o dodatnim dokaznim prijedlozima, odbrana je Sudu predočila dva rješenja Okružnog suda iz Šapca o pritvoru, odnosno ukidanju pritvora izvjesnom Uglješi Arinitoviću zbog osporavanja vjerodostojnosti iskaza svjedoka optužbe, a u sličnom kontekstu Sudu je dostavljeno i Rješenje Prekršajnog odjeljenja Općinskog Suda Sarajevo.

Tužitelj Čavka nije osporio autentičnost spomenutih dokumenata, ali je prigovorio na uvođenje ovakvih dokaza, s obzirom na to da sadržajem predočenih rješenja nije precizirano kada je mjera pritvora stupila na snagu, odnosno kada je ukinuta.

Sud je, prihvatajući tužiteljevu argumentaciju, konstatirao da će se o predočenim dokumentima očitovati naknadno, a nakon što odbrana pribavi dodatna pismena Okružnog suda iz Šapca kojima bi, eventualno, mogli biti potvrđeni navodi odbrane.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 17. april, kada bi trebalo precizirati dinamiku suđenja u ovom predmetu.