Rad ocijenjen jedinicom
0

Odbijen prigovor policijskog komesara Nedima Mutapčića

Piše: D. Brkić
Nedim Mutapčić
Nedim Mutapčić
Vlada Tuzlanskog kantona je danas odbila prigovor još uvijek aktuelnog policijskog komesara MUP-a TK Nedima Mutapčića, ocijenivši ga neosnovanim. Mutapčić je podnio prigovor na Odluku Vlade TK o godišnjoj ocjeni njegovog rada. Podsjetimo, Vlada TK je (ne)rad Nedima Mutapčića ocijenila "jedinicom", odnosno nezadovoljavajućim.

Vlada TK je takvu odluku donijela na osnovu prijedloga Nezavisnog odbora Skupštine TK i resornog ministra Bege Gutića. Komesar Mutapčić je suspendovan u septembru prošle godine, a Disciplinska komisija je utvrdila kako je on kriv za dvojno vođenje evidencije o krivičnim knjigama, nezakonito zapošljavanje dvaju pripravnika i neovlašteno potpisivanje reprezentacije.

Mutapčić je uložio žalbu drugostepenoj komisiji, a nije poznato kakva je odluka donesena o tome.

Inače, kap koja je prelila čašu su "frizirani izvještaji" koji su dostavljani Vladi TK na usvajanje, a u kojima je Mutapčić prikrio oko 1.000 krivičnih djela kako bi stanje u oblasti sigurnosti u Tuzlanskom kantonu ocijenio zadovoljavajućim.

Sve se to događalo u godinama u kojima su mafijaški okršaji na ulicama Tuzle bili svakodnevnica, odnosno u godinama u kojima su harali kriminalci poput Beriza Kabilovića ili Merseda Hadžića zvanog Mirso Švicarac.

Mutapčiću se stavlja na teret uzimanje mita od osuđenog kriminalca Sedineta Karića zvanog Sido, ali i izazivanje saobraćajnih nesreća u kojima je, vozeći u alkoholisanom stanju, oštetio službene automobile.