PSBiH
0

Odbijen Lozančićev prijedlog zakona o OS BiH

SRNA
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Niko Lozančić, odbijen je danas većinom glasova poslanika. Lozančićevim prijedlogom starosna granica pripadnika OS BiH sa 35 pomjerana je na 45 godina, a za rezervni sastav na 50 godina, čime je trebalo da bude riješeno pitanje statusa nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (RS), Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su vojnu službu nastavili u OS BiH.

Negativno mišljenje na ovaj zakonski prijedlog dali su i Ministarstvo odbrane BiH i NATO.

Zbog nedovoljne entitetske većine glasova, Kolegijumu Predstavničkog doma na usaglašavanje su upućeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH i Prijedlog zakona o promociji malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u BiH.

Iz istog razloga Kolegijumu je na usaglašavanje proslijeđen i Prijedlog revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma koja uređuje pitanja izbjeglih i raseljenih lica.

Prema ranije izrečenim stavovima srpskih poslanika, Prijedlog revidirane strategije ne rješava na adekvatan način pitanje ostanka izbjeglih i raseljenih lica u novim mjestima.

Poslanici su usvojili zaključak da Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma ponovo razmotri Prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima, te Prijedlog zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava kako bi se iznašla kompromisna rješenja u skladu sa raspravama vođenim u ovom domu. 

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, u okviru kojeg SDP predlaže kazne za sve one koji javno ili na bilo koji drugi način javnosti upute poruku čiji je cilj otcjepljenje dijela teritorije BiH ili pripojenje drugoj državi, kao i za vrijeđanje države i njenih simbola. 
Podršku poslanika dobili su zahtjevi za razmatranje po skraćenoj proceduri Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa te prijedloga SDA za dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Poslanik HDZ 1990 predlagač je izmjena i dopuna Zakona o sukobu interesa kojima se predviđa izricanje novčane kazne prekršiocu zakona i ostavljanje roka od 60 dana da otkloni sukob interesa.

SDA predlaže da se u Zakon o službi u Oružanim snagama ugradi odredba po kojoj bi pripadnicima OS BiH koji su najmanje dvije godine bili pripadnici Armije BiH, HVO-a ili Vojske Republike Srpske, a  kojima zbog važećeg zakona ne može biti produžena profesionalna vojna služba, bilo omogućeno penzionisanje. 

Predstavnički dom prihvatio je informaciju Državne agencije za istrage i zaštitu o radu u prošloj godini, dok je razmatranje godišnjeg izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta odgođeno za sljedeću sjednicu.

Odgađanje rasprave o ovom izvještaju tražio je predsjednik VSTS Milorad Novković obrazlažući da nije bio u mogućnosti da prisustvuje današnjoj sjednici.