Ustavni sud BiH
0

Odbijen Jovićev zahtjev u kojem se predviđaju tri javna RTV servisa

SRNA
Zgrada Ustavnog suda BiH
Zgrada Ustavnog suda BiH
Ustavni sud BiH odbacio je zahtjev nekadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića za ocjenu ustavnosti Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH u dijelu kojim se predviđaju tri javna RTV servisa i dvije televizijske i dvije radio stanice sa teritorije određenog entiteta.

U saopštenju se navodi da je Jovićev zahtjev odbijen, jer nije dobio podršku pet sudija.

Kako je obrazloženo, ovakva odluka donesena je na osnovu odredaba novog stava 3. člana 40. Pravila Ustavnog suda BiH, prema kojem se zahtjev odbija kada u plenarnoj sjednici u donošenju odluke učestvuje manje od ukupnog broja od devet sudija, a najmanje pet sudija ne glasa identično o prijedlogu odluke.  

"S obzirom na to da predsjednica Seada Palavrić i sudija Mirsad Ćeman nisu mogli učestvovati u radu u ovom predmetu, a podnosilac zahtjeva Jović nije dobio podršku pet sudija za usvajanje zahtjeva, niti je pet sudija glasalo protiv njegovog zahtjeva, smatra se da je njegov zahtjev odbijen", navodi se u saopštenju.

Ustavni sud odbio je i Jovićev zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 9. stav 2. i člana 26. stav 4. Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH, jer je, kako je navedeno, podnosilac odustao od zahtjeva.