BiH
0

Odbijen izvještaj Vijeća ministara BiH

SRNA
Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije danas podržala izještaj o radu Vijeća ministara BiH za prošlu godinu u dijelu koji se odnosi na rad Ministarstva komunikacija i transporta, te Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH izrazio je nezadovoljstvo što u izvještaju Vijeća ministara nije navedeno da je u prošloj godini u parlamentarnoj proceduri bio prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom RTV sistemu kojim se predviđa uvođenje kanala na hrvatskom jeziku.

Lovrinović je tražio da Komisija zatraži od Ministarstva komunikacija i transporta da dopuni izvještaj informacijom o tom zakonskom prijedlogu, što nije prihvaćeno.

U raspravi o izvještaju Hanka Vajzović iz DF-a iznijela je stav da treba organizovati javno saslušanje na kojem bi bila sagledana situacija u vezi sa procesom digitalizacije i stanjem u javnim RTV servisima.

Tom prijedlogu usprotivio se Staša Košarac iz SNSD-a ističući da se javno saslušanje organizuje kad su loši rezultati i situacija ili kad ima indicija da postoje malverzacije u nekoj oblasti i instituciji.

Košarac se založio da nerealizovane obaveze iz nadležnosti Ministarstva komunikacija i transporta BiH budu priroritet novog rukovodstva ovog ministarstva.

Članovima Komisije danas se obratio i ministar komunikacija i transporta BiH Slavko Matanović koji je naveo da je izvještaj za 2014. godinu uradio prethodni saziv Vijeća ministara BiH i da nije učestvovao u njegovom kreiranju.

On je dodao da prisustvom sjednici Komisije želi da iskaže riješenost Ministarstva da unaprijedi saradnju sa parlamentom i rad u oblastima u svojoj nadležnosti.

U raspravi o prijedlogu izvještaja o javnom saslušanju predstavnika Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA), Agencije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) i Vijeća ministara BiH u vezi sa propustima navedenim u izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi "Kontrola vazdušnog saobraćaja BiH", Matanović je rekao da je Ministarstvo već pokrenulo proceduru za izbor članova Vijeća BHANSA.

Komisija je prihvatila prijedlog izvještaja o tom javnom saslušanju.