Sastanak u Briselu
1.4k

Odbijen Čovićev zahtjev da u sporazumu umjesto "građani BiH" piše "konstitutivni narodi i Ostali"

M. G.
Sastanak u toku (Foto: Klix.ba)
Sastanak u toku (Foto: Klix.ba)
Prema informacijama koje je Klix.ba dobio iz pouzdanih izvora iz Brisela, sastanak bh. zvaničnika sa Charlesom Michelom još uvijek traje, a prema svemu sudeći ići će se u promjene određenih stavki zajedničkog sporazuma.
Kako nam kaže naš izvor, radi se na određenim izmjenama koje se odnose na stavku u kojoj je stajalo da se reforme ustava i izbornog zakona trebaju provesti šest mjeseci nakon formiranja drzavne vlasti.

To je, na inzistiranje stranaka sa sjedištem u Sarajevu, promijenjeno na to da se reforme trebaju provesti šest mjeseci nakon formiranja svih nivoa vlasti.

Također, kako saznajemo, Čovićeva predstavnica je tražila da se u svim dijelovima dokumenta u kojem se spominju "građani BiH", taj dio promijeni u "konstitutivni narodi i ostali". Njen zahtjev je, kako nam je rekao naš izvor iz Brisela, odbijen u tom obliku.

Kako se može vidjeti u finalnoj verziji dokumenta, napravljena je neka vrsta kompromisa pa tako sada na početku teksta stoji "Srba, Hrvata i Bošnjaka kao konstitutivnih naroda i Ostalih, te građana BiH. U ostatku teksta, doduše, spominju se samo građani BiH.

Između ostalog, i lider SNSD-a je imao svoj zahtjev da se iz zajedničkog dokumenta izbriše dio o osudi ruske agresije na Ukrajinu, za što su male šanse da bude odobreno.

Zbog ovoga bi Dodik, kako je i najavio, mogao izdvojiti mišljenje.

Podsjećamo, sastanku prisustvuju predsjednik i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, te lideri DF-a Željko Кomšić, stranke Naroda i pravde Elmedin Кonaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto, Nezavisnog bloka Senad Šepić, NES-a Nermin Ogrešević, SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i PDP-a Branislav Borenović.

Lider HDZ Dragan Čović nije se pojavio na sastanku, iako je doputovao u Brisel.

Mirko Šarović (SDS) i Fahrudin Radončić (SBB) nisu doputovali u Brisel.