Inzko Dodiku
0

"Odbijanje principa odvelo bi RS na put pravne neizvjesnosti"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko, koji se danas u Banjoj Luci sastao s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, istaknuo je da bi odbijanje ovlaštenja koja su data visokom predstavniku predstavljalo ozbiljno kršenje kako Dejtonskog mirovnog sporazuma tako i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, saopćeno je iz OHR-a.

"U pitanju su najviši nivoi međunarodnog prava", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

"Odbijanje tih osnovnih principa značilo bi povesti RS na put pravne neizvjesnosti", dodao je.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je ukazao na punu i jednoglasnu podršku međunarodne zajednice produženju mandata međunarodnih sudija i tužilaca u Odjelu za ratne zločine Suda BiH i Tužilaštva BiH.

"Od strategije sukoba ne može biti nikakve koristi", rekao je Inzko.

Haški tribunal je tražio produženje mandata međunarodnih sudija i tužilaca kako bi BiH mogla ispuniti svoje obaveze vezane za strategiju zatvaranja tog tribunala.

U toku sastanka visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je podsjetio na ranije izjave premijera Dodika u kojima je izrazio opredijeljenost RS-a za punu saradnju s Haškim tribunalom. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je istakao da se "ta podrška treba dokazati kroz djela".

Inzko je naglasio da bi strategija za rješavanje slučajeva ratnih zločina koju su usvojile bosanskohercegovačke vlasti bila dovedena u pitanje, a mogućnost provođenja istraga i suđenja u slučajevima ratnih zločina oslabljena ako bi se međunarodne sudije i tužioci povukli prije nego što BiH krene s provođenjem dobro pripremljene strategije nacionalizacije.

"Ne mogu prihvatiti mogućnost da bi žrtve morale nanovo proživljavati užase koje su doživjeli zato što bi se suđenja s novim sudijama iznova vodila", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

"Jasno je da ulazimo u izbornu godinu. Međutim, ovo pitanje se ne smije koristiti u tu svrhu - kazao je Inzko i zatražio da se više pažnje posveti ublažavanju posljedica recesije, otvaranju radnih mjesta i problemima najsiromašnijih slojeva društva u RS i BiH.