Milorad Dodik
0

"Odbijamo predloženi paket!"

SRNA
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je prijedlog paketa koji bi trebalo da bude predmet sutrašnjeg razgovora u Butmiru ponuđen po principu "uzmite ili ostavite" zbog čega je odlučio da ga odbije.

Dodik je rekao da je paket koji su ponudili predstavnici SAD i EU potpuna revizija Dejtona, koja se odnosi na način odlučivanja i formiranja Parlamentarne skupštine BiH, revidiranje Predsjedništva BiH, jer se ukida pravo na veto člana Predsjedništva na odluke donesene većinom, te uvođenje podijeljenih nadležnosti.

"Gotovo ništa od toga se ne može prihvatiti. Napisao sam pismo danas organizatoru tog skupa i iznio naš stav", rekao je Dodik novinarima.

On je napomenuo da pitanje entitetskog glasanja nije stavljeno u predloženi paket, osim u fusnoti u kojoj se navodi "da entitetsko glasanje ostaje, ali da u budućnosti za izvorne nadležnosti BiH ne bi trebalo entitesko glasanje već samo za neke podijeljene nadležnosti koje se uvode".

"Ustavna teorija i praksa ne poznaje podijeljene nadležnosti već samo nadležnosti. Dakle, ja to nisam organizovao već sam samo pozvan na te sastanke i nemam plan B, a ovi koji sve to organizuju možda i imaju", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o tome da je predsjednik SDA Sulejman Tihić najavio mogućnost nametanja rješenja, Dodik je odgovorio da "nije zabranjeno sanjati" i istakao da će sada vjerovatno krenuti priča o zaustavljanju evroatlantskih integracija, podsjetivši na ranije rečeno da će uvijek radije izabrati RS kada je o takvim pričama riječ.

"Ako narod kaže da ne treba da vodimo takvu politiku - to je isto u redu. Ali dok god smo na tim funkcijama ne može suštinska promjena Dejtona", poručio je Dodik.

On je podsjetio da je bio spreman za neke tehničke promjene, ali da je očigledno da je paket ponuđen po principu uzmi ili ostavi.

"Mi smo odlučili da ga ostavimo, da mi u RS odbijemo šta god to značilo", rekao je Dodik.