"Odbacivanju krivične prijave dokaz neutemeljenosti optužbi"

F
FENA
9.12.2009. u 18:15
0
0
"Odbacivanju krivične prijave dokaz neutemeljenosti optužbi"
0
"Odbacivanju krivične prijave dokaz neutemeljenosti optužbi" Vahid Hećo (Foto: San)
Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Vahid Hećo smatra da je informacija koja je objavljena u medijima o tome da je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo odbacilo krivičnu prijavu protiv jedanaest osoba za navodnu zloupotrebu položaja ili ovlasti za proceduru izbora strateških partnera za investicije u elektroenergetski sektor BiH dokaz neutemeljenosti tih optužbi.
Optužbe su "mjesecima gromoglasno lansirali politički lideri i medijski tajkun, koji su u otvorenoj službi paralisanja države Bosne i Hercegovine, ustavnih reformi, ekonomskog razvoja i stranih investicija", ocijenio je Hećo u današnjem saopćenju za javnost.

Zahvaljujući brutalnoj kampanji javnog iznošenja najgrubljih laži i manipulacija činjenicama, Federacija Bosne i Hercegovine je ostala bez više od sedam milijardi maraka najvećih direktnih stranih investicija u njenoj historiji - iz Njemačke, Austrije i Kazahstana, navedeno je saopćenju.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije smatra kako bi danas, da oni kojima je jedini cilj unošenje potpunog političkog i ekonomskog haosa u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu uspjeli u svom cilju, više od 50.000 radnika u svim industrijskim granama bilo uposleno i investicije bi bile realizirane u skladu s obznanjenim čvrstim principima "nema prodaje nacionalnog blaga, rijeka i rudnika, nema koncesija na njihovo korištenje, nema vlasništva investitora nad izgrađenim elektrama", a oni svoja ulaganja vraćaju kroz isporuku struje po cijenama na Lajpciškoj berzi.

"Oni politički lideri i medijski tajkun koji su blokirali navedene investicije napokon su raskrinkani i snose historijsku odgovornost za ekonomski zločin napravljen nad Federacijom Bosne i Hercegovine", upozorio je Hećo.

On je izrazio nezadovoljstvo i čuđenje "činjenicom da je Tužiteljstvu Kantona Sarajevo trebalo više od 20 mjeseci za odbacivanje prijave", kao i "neutemeljenim ocjenama iznesenim u saopćenju Tužiteljstva kojima se osporava zakonitost vođenja procedure izbora strateških partnera".

Navedene ocjene su proizvoljne i u potpunoj suprotnosti i nelogičnosti s naredbom o obustavi istrage, a suprotne su i zaključcima Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU-a, kao i nezavisnih ekspertskih analiza zakonitosti provedene procedure, smatra Hećo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: