Milorad Dodik
0

'Odbacivanje zahtjeva - jedina normalna odluka'

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras Srni da je odluka Ustavnog suda o odbacivanju zahtjeva člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića za ocjenu ustavnosti odluka Vlade i Narodne skupštine RS i aktivnosti RS u institucijama SAD - jedina normalna i da je Silajdžićev zahtjev bio nepotreban.

"Silajdžić pokreće sve što je protiv RS, bilo to zasnovano ili ne. Sve je rečeno u toj presudi, ali i da je bilo drugačije mi ne bismo smatrali da smo prekršili bilo koji akt", istakao je Dodik.

On je naglasio da bi bilo potpuno nenormalno da nije donesena ovakva odluka,  jer bi time Ustavni su nastavio sa svojim neprincipijelnim odlukama.

'Nije bilo moguće drugačije',  naglasio je je Dodik. 

Silajdžić je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke Vlade RS o davanju saglasnosti na ugovor između firme "Hil end Nolton internešnel"  /Hill & Knonjlton International/ iz Belgije i RS, i Memoranduma o sporazumu ovlašćenog predstavnika RS "Kvin Gilespi end asosiejts" /Ljuinn Gillespie & Associates - LjGA/ i RS od 21. decembra 2007. godine.

On je podnio zahtjev i za ocjenu ustavnosti Odluke Narodne skupštine RS o usvajanju budžeta RS za 2008. godinu, u kojoj je jedna od stavki i "Namjensko izdavanje za predstavljanje RS u inostranstvu" u iznosu od 5.000.000 KM, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Podnesen je i zahtjev za ocjenu ustavnosti Memoranduma o sporazumu između "Kvin Gilespi end asosiejts" i RS, potpisanog 24. decembra 2007. godine, kao i aktivnosti RS neposredno ili posredno u SAD prema vladi, institucijama i zvaničnicima te zemlje, te prema zvaničnicima nekih međunarodnih organizacija preko ovlašćenog predstavnika  "Kvin Gilespi end asosiejts" na osnovu Memoranduma o sporazumu. 
Silajdžić je ovaj spor pred Ustavnim sudom pokrenuo u septembru prošle godine, a kako je naveo, spor se odnosi na lobističke aktivnosti koje RS obavlja u Vladi SAD.