BiH
0

Odbačen zahtjev za hrvatskim TV kanalom

FENA
Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine odlučujući o zahtjevu Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda donijelo je Odluku prema kojoj se Prijedlogom zakona o javnom servisu RTVFBiH ne povređuje vitalni nacionalni interes konstitutivnog hrvatskog naroda.

Na javnoj sjednici 21. maja predstavnici Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda istaknuli su da u novom Prijedlogu zakona nije postupljeno po ranijoj odluci Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH i da su predložena rješenja suprotna međunarodnim dokumentima.

Zatim da za prijedlog zakona nije glasao Klub izaslanika srpskog i Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH te da je zakon usvojen preglasavanjem hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i donesen u suprotnoj proceduri koja je propisana Poslovnikom o radu Doma naroda Parlamenta FBiH.

U obrazloženju presude, koju je pročitao predsjednik Suda Mirko Bošković, kaže se da odredbe prijedloga zakona koje reguliraju programska načela i njihovo ostvarenje ne daju bilo kakvog osnova iz čega bi se moglo zaključiti da će Hrvati biti diskrimirani u odnosu na druga dva konstitutivna naroda i da se jedan narod favorizira u odnosu na druga dva konstitutivna naroda i ostale imajući u vidu odredbe članova 39. i 40. prijedloga zakona.

Istim odredbama je regulirano da će program RTFBiH uvažavati nacionalne, regionalne, tradicijske, vjerske, kulturne, jezičke i druge karakteristike sva tri konstitutivna naroda i ostalih u BiH uz ravnopravnu zastupljenost tri službena jezika i dva pisma, te njihovu kulturu i tradicijsku baštinu.

Propisana je mogućnost prigovora bilo kog korisnika ili zainteresiranih stranaka da mogu podnijeti prigovor Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) ako se RTVFBiH ne pridržava odredbi ovog zakona i odgovornost člana Upravnog odbora koji može biti razriješen od Parlamenta FBiH.

Utvrđena je i mogućnost razrješenja cijelog Upravnog odbora od Parlamenta FBiH ako RAK utvrdi da odbor ne poštuje uvjete iz dozvole o radu, a što bi dovelo do ozbiljnog kršenja ili narušavanja interesa ili prava bilo kojeg od konstutitivnih naroda ili ostalih.

Vijeće je konstatiralo i da ne postoji mogućnost preglasavanja jednog konstitutivnog naroda pri donošenju odluke od Upravnog odbora RTVFBiH.

Ovo iz razloga što UO donosi odluke većinom glasova od ukupnog broja svih članova, a za najvažnija pitanja potreban je konsenzus članova UO.

Na kraju čitanja presude predsjednik Suda Bošković je kazao da je jedan sudija izdvojio mišljenje od ove odluke, ali da će to izdvojeno mišljenje biti objavljeno zajedno s Odlukom Ustavnog suda u Službenim novinama FBiH.