Sjećanje na 43 žrtve u Srajevu
0

Odata počast žrtvama masakra kod Gradske tržnice

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Na mjesto masakra koji se prije 16 godina dogodio u ulici Mula Mustafe Bašeskije do broja 64, kod ulaza u Gradsku tržnicu u Sarajevu, danas su brojne delegacije svih nivoa vlasti, te članovi porodica i prijatelji položili cvijeće i odali počast ubijenim sugrađanima.

"Na današnji dan prije šesnaest godina, s neprijateljskih položaja iz pravca Trebevića ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 mm, koja je pala na ovo mjesto i ubila 43, a teže i lakše ranila 84 naša sugrađana", kazao je premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić.

Istaknuo je da ovo nije bio prvi put da su građani Sarajeva, nastojeći samo da prežive, bili ubijani i to nije bilo slučajno!

"To smo već vidjeli u redovima za vodu kod Pivare, Daira i na Dobrinji, u Ferhadiji u redu za hljeb, tokom dženaza na Budakovićima i Buljakovom potoku, tokom sankanja djece na Alipašinom polju, tokom dječije igre na Bistriku, pijaci Markale i na mnogim drugim mjestima", podsjetio je premijer Musić.

E zato smo, istaknuo je, mi ovdje i ove, a bićemo i narednih godina, da se ovaj i ostali masakri nad nevinim ljudima nikada, nikome i nigdje ne ponove.

"Okupili smo se zbog naših sugrađana koji su ovdje ubijeni, ali i zbog nas i naše djece, jer nećemo i ne smijemo zaboraviti ove monstruozne zločine, to zlo koje normalan čovjek ne može razumjeti", kazao je Musić.

Na današnji dan 1995. godine, od dejstava minobacačke granate poginuli su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus - Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.