Dan nezavisnosti
3

Odata počast žrtvama iz Liska harema u Mostaru: Ovdje leže predstavnici svih naroda

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Obilježavanje Dana nezavisnosti u Mostaru počelo je danas polaganjem cvijeća na spomen-obilježju u Liska haremu, koje je organizovalo Udruženje boraca "Patriotska liga BiH" HNK.

Jedan od organizatora Muhamed Taslidža kazao je kako su na ovom mjestu sahranjene prve žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, svih vjera i nacija, te da je nebriga za ovo simbolično mjesto dio onih snaga koje žele narušiti sliku jedinstva naših naroda, a posebno borbe za državu čiju nezavisnost slavimo ovih dana.

Edin Mušić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je kako veliki broj manifestacija kojim se obilježava ovaj važan dan u Mostaru i Hercegovini zapravo govori o njegovom značaju.

"Mi imamo jednu nezavisnost koju možda povremeno ne cijenimo dovoljno, ali mislim da je priznanje Bosne i Hercegovine koje dolazi iz vana puno snažnije od ovih naših unutrašnjih odnosa na kojima treba poraditi", kazao je Mušić.

Bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić kazao je kako je Liska harem jedno simbolično mjestu, kako je nekad bio harem pa je pretvoren u park, da bi ga krvavi rat ponovo pretvorio u harem.

"Kad je srpsko-crnogorski agresor zaposjeo brda iznad grada, žrtve nisu mogle biti pokopavane ni u katolička, ni u pravoslavna groblja, ni hareme pa je ovaj mali zeleni prostor bio mjesto gdje smo ukopali i civile i borce. Zbog toga sam vjerovao da je ovo mjesto nukleus, mjesto koje bi trebalo poslužiti za povratak povjerenja unutar našeg društva. Ipak, na sve načine se ovaj prostor pokušava razoriti, jer se želi razoriti ideja jedinstvenosti grada Mostara", izjavio je Smajkić.