Spomen-obilježje
170

Odata počast ubijenoj djeci Sarajeva, borci podsjetili na tešku situaciju u BiH

Piše: Er. M.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
U okviru obilježavanja 25. godišnjice odbrane Sarajeva upriličeno je polaganje cvijeća i odavanje počasti na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Počast su prvi odali borci koji su podsjetili na tešku ekonomsko-socijalnu situaciju u kojoj se nalaze danas.

Predsjednik Saveza udruženja boraca "Patriotska liga" Kantona Sarajevo Enver Čičko izjavio je da je boračka populacija danas u nezavidnoj situaciji.

"Većina boraca je nezaposlena. Izborili su se za slobodu ovog grada, ali se nisu izborili za radna mjesta. Sve što je urađeno poslije rata rađeno je tako da su borci zanemarivani, kao što je slučaj i danas", rekao je Čičko.

Na pitanje da li bi borci ponovo stali u odbranu BiH, Čičko je odgovorio da vjeruje kako bi većina njih ponovo to uradila, ali bi sigurno na drugačiji način razmišljala o svemu.

"Na drugačiji način bi se razmišljalo i o onima koji bi ih vodili. Takva je nepravda napravljena da sada u ministarstvima sjede ljudi koji su bili u Njemačkoj ili vani. Oni odlučuju o sudbinama istinskih heroja koji su odbranili BiH", kazao je Čičko.

Zaključio je da se u BiH rijetko ko od istinskih heroja "snašao", odnosno da je našao dobar posao jer su heroji tihi.

Podsjećamo, na meti agresorskog dejstvovanja na Sarajevo u periodu od 1992.-1995. godine često su bila djeca, kojih je prema službenim statističkim podacima ubijeno oko 1.600, uz veliki broj ranjenih.

Vojska Republike Srpske je uglavnom koristila prilike za granatiranje kada se okupi veći broj djece i odraslih civila. Takvih primjera ima mnogo, a neki od njih su granatiranje djece na igralištu 1. juna 1993. godine za vrijeme održavanja malonogometnog turnira, kada je ubijeno 13 civila među kojima petero djece.

Zatim granatiranje djece na sankanju 22. januara 1994. godine kada je ubijeno šestero djece. Dana 26. juna 1993. godine u Bakarevićevoj ulici br. 5 ubijeno je šestero djece koja su se igrala u dvorištu za vrijeme primirja. Granatama su gađane i tek rođene bebe, a u više navrata gađano je porodilište "Zehra Muidović", a najstrašnije granatiranje je pretrpjelo sa 26. na 27. maj 1992. godine kada je usljed silnog granatiranja došlo do nestanka struje u inkubatoru gdje su bile tri tek rođene bebe koje su preminule.