BiH
0

Odata počast stradalim iz proteklih ratova

FENA
Vječna vatra
Vječna vatra
Drugog dana ''Manifestacije mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta 2013'' koja se održava u Sarajevu, članovi Društva austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva iz Austrije, Italije, Češke, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine položili su cvijeće kod spomen-obilježja ''Vječna vatra'' i Spomenika mira na groblju Vlakovo, gdje su odali počast poginulim iz proteklih ratova.

Polaganju cvijeća ispred spomen-obilježja ''Vječna vatra'' prisustvovali su i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, koji je i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, te ambasadori Austrije i Italije u BiH Donatus Köck i Raimondo de Cardona.

Polaganju cvijeća je prethodilo svečano postrojavanje članova Društva austrijsko-Bosanskohercegovačkog prijateljstva, koji su bili obučeni u uniforme moderne austrijske vojske, ali i one kakve su nosili pripadnici Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta.

Nakon polaganja cvijeća prisutnima se obratio austrijski ambasador Donatus Köck.

Članovi delegacije su položili cvijeće i ispred Spomenika mira na sarajevskom groblju Vlakovo, koji je podignut u spomen svim žrtvama poginulim u BiH u proteklim ratovima, kao i poginulim pripadnicima mirovnih misija u BiH.

Nakon toga delegacija je posjetila sarajevski ratni tunel spasa ''D-B'' i Vrelo Bosne.

Manifestacijom mira i sjećanja, koja se ove godine održava u Sarajevu od 5. do 8. juna, obilježava se godišnjica bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) u kojoj je austrougarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu.

Bitka se odigrala 7. juna 1916., kada je poražena talijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske.

Ova regimenta bila je jedna od najodlikovanijih jedinica u austrougarskoj vojsci, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.