Sarajevo
0

Odata počast šehidima, poginulim borcima i vrhovnom komandantu Armije RBiH

FENA
U povodu obilježavanja 18. godišnjice formiranja Armije RBiH danas su sarajevsko mezarje Kovači i mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH obišli predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i delegacije Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, Vlade Federacije BiH, Udruženja generala BiH i predstavnici brojnih boračkih udruženja.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast šehidima, poginulim borcima i vrhovnom komandantu Armije RBiH.

Potcrtana je obaveza čuvanja sjećanja i odbrane vrijednosti za koje su se nesebično žrtvovali branitelji neovisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

"Bosna i Hercegovine se morala braniti. Nažalost, branila se vezanih ruku jer joj je nametnut embargo od Vijeća sigurnosti UN-a", istaknuo je predsjedavajući bh. predsjedništva Haris Silajdžić u izjavi za medije datoj u povodu Dana Armije RBiH.

Kazao je da su građani BiH ubijani zbog toga što se nisu mogli braniti jer je naša zemlja bila pod embargom te dodao da se i danas priznaje da je to bila vjerovatno najveća greška UN-a.

Silajdžić je podsjetio da je BiH bila napadnuta, prije svega od režima u Beogradu koji je pod kontrolom imao bivšu JNA.

U povodu Dana Armije RBiH brojne delegacije pohodile su mezarje kod Alipašine džamije i groblje "Lav" u Sarajevu, gdje je, također, odatata počast šehidima i poginulim borcima.

Kako je ranije najavljeno, centralna manifestacija u povodu obilježavanja 18. godišnjice formiranja Armije RBiH i 5. godišnjice Drugog pješadijskog (Rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradicije Armije RBiH, bit će upriličena sutra u Kasarni "Adil Bešić" u Bihaću.