Veliki patriota
0

Odata počast preminulom ratnom komandantu Adnanu Solakoviću

FENA
U haremu Alipašine džamije članovi porodice, predstavnici Kantona Sarajevo i Općine Centar, boračkih udruženja i saborci danas su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježili dvije godine od smrti komandanta 2. samostalnog bataljona Korpusa Armije RBiH Adnana Solakovića koji je preminuo 9. novembra 2015. godine.

Uime Kantona Sarajevo cvijeće su položili ministri za boračka pitanja, odnosno unutrašnjih poslova Muharem Fišo i Vedran Mulabdić, dok je uime Općine Centar cvijeće položio načelnik Nedžad Ajnadžić zajedno s vijećnikom Harisom Mujanovićem i savjetnikom Bećirom Sirovinom.

Emir Solaković, brat rahmetli Adnana Solakovića, je kazao da je Adnan, koji je otišao prerano, mogao još puno doprinijeti razvoju društva i države BiH, navodi se u saopćenju Općine Centar.

"Sjećam ga se kao velikog patriote i čovjeka koji je pored porodice svoju zemlju volio iznad svega. Kada je počeo rat u BiH, uzeo je pušku od našeg oca koji je bio vojno lice i učestvovao je u organizaciji odbrane grada, a ja kao ljekar sam išao sa njim i njegovim borcima. Za mene svi ljudi koji su ostali u Sarajevu tokom tih godina su zlatni ljiljani i heroji", rekao je Solaković.

Adnan Solaković je rođen 1954. godine u Sarajevu.

Završio je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja UNSA gdje je i magistrirao.

Bio je ratni komandant i pripadnik Udruženja boraca "Zelene beretke", kao jedan od organizatora oružanog otpora tokom agresije na BiH.

Penzionisan je s činom brigadira. Bio je ugledni ratni komandant kojeg su svi cijenili i poštovali. Za svoj rad i doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine dobio je niz priznanja i odlikovanja, saopćeno je iz Općine Centar.