Gabriele Moreno Locatelli
9

Odata počast Italijanu koji je pomogao građanima opkoljenog Sarajeva i to platio životom

M. N.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Na sarajevskom mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, nekada poznatom kao Vrbanja, danas je održana komemoracija na kojoj je odata počast italijanskom pacifisti Gabrielu Morenu Locatelliju koji je ubijen tokom nesebičnog pomaganja građanima opkoljenog Sarajeva.

Locatelli je imao 34 godine. Svi koji su ga poznavali kazali su da je bio osjećajan i velikodušan mladić. Studirao je teologiju i književnost i u Italiji pomagao diskriminiranim osobama. Kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini, nije ostao nijem.

Priključio se katoličkoj humanitarnoj organizaciji "Beati i Costruttori di Pace". S njima je radio na dostavi pisama, hrane, vode i odjeće građanima opkoljenog Sarajeva te pomagao bolesnima.

Ubijen je 3. oktobra 1993. godine pucnjem iz snajpera koji je došao iz pravca srpskih položaja.

"Bio je pacifista koji je vjerovao u društveni angažman i htio izgraditi demokratsko društvo. Bio je uvjeren da BiH pripada Evropi i EU te da su vrijednosti BiH ujedno i vrijednosti Evrope. Osjećao je da ima dužnost da bude direktno angažovan za mir u BiH. Smatram da je njegov primjer još uvijek važan za građane BiH, bh. političare i međunarodnu zajednicu", rekao je ambasador Italije u BiH Nicola Minasi.

Locatelli je ubijen kada je prelazio most Vrbanja sa zastavom mira u rukama, uz prethodnu obavijest da je mirovni agent. Dok je bio na koljenima, metak ga je pogodio u leđa. Odmah je prevezen u francusku bolnicu, operiran je dva puta, ali nije preživio. Uzdišući posljednji put pitao je da li su njegovi drugovi dobro.

Građanima Sarajeva je mnogo značila njegova pomoć i želeći da ovjekovječe njegovo djelo pokrenuli su peticiju za imenovanje ulice po njemu. Dana 21. aprila 1994. godine sarajevska općina Centar dobila je ulicu Gabriele Moreno Locatelli.

Ukopan je na groblju u Canzou 7. oktobra 1993. godine sa zastavom mira. Na ulazu u njegovu kuću napisan je citat: "Jača od smrti je ljubav". Dvije godine poslije italijanski reditelj Giancarlo Bocchi snimio je o njemu dokumentarni film "Smrt pacifiste", dok je grupa Asso Sulutumana napisala pjesmu "Mira i kruha". Muzička grupa Gang posvetila mu je i pjesmu "Jača od smrti je ljubav", uvrštenu na album "Sangue e Cenere" iz 2015. godine.

Od 1993. godine u Italiji je otvorena istraga za njegovo ubistvo protiv NN osobe.